Спешните отделения няма да могат да се приватизират
Спешните отделения няма да могат да се приватизират / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спешните отделения няма да могат да се приватизират
80773
Спешните отделения няма да могат да се приватизират
  • Спешните отделения няма да могат да се приватизират

Всяко едно лечебно заведение у нас, към което има инвеститорски интерес, ще може да бъде приватизирано. Изключение правят единствено спешните отделения.

Това предвиждат промените в Закона за лечебните заведения, които вече бяха приети от правителството и от парламентарната здравна комисия на първо четене.

Заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков обаче изрази съмнение, че болници, с мащабите на „Пирогов” ще има от кого да бъдат приватизирани. Въпреки това Шарков не упомена какво точно би спряло инвеститора в този случай.

Законовите промени, които предлага здравният министър д-р Петър Москов, предвиждат при заявен инвеститорски интерес, при който е упоменато точно какво ще се инвестира, да могат да се приватизират всички болници, но не и спешните отделения.

Зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков увери, че приватизацията на болници няма да променя тяхната дейност, тъй като в закона изрично е записано дейността да остава същата и то не за определен срок, а завинаги.

Ще могат да се приватизират и само отделения или клиники от болници, както и дворове на лечебни заведения, в които обаче към момента не се извършва медицинска дейност, няма да може да се извършва такава и след приватизацията.

Според д-р Шарков така ще се даде възможност на частния капитал да инвестира във вече съществуващите болници, а не непременно да създава нови.

Той увери, че приватизацията на болници няма по никакъв начин да промени цените на услугите, които предлагат лечебните заведения.

Откакто е забранена болничната приватизация у нас през 2001 г. има построени над 100 частни лечебни заведения и нито едно държавно или общинско, твърди зам.-министърът.

Заместник-министърът даде пример с общинската болница в Панагюрище. Тъй като общинските лечебни заведения били освободени за приватизация, тя вече се приватизирала и инвеститорът влагал в нея 56 млн. лева, които били непосилни за общината. След като влязат в сила новите законови промени, ще могат да се приватизират и санаториумите.

Днес надзорният съвет на Здравната каса трябваше да реши ще поиска ли Министерският съвет да намали цените на клиничните пътеки. Тъй като обаче все още сме в първата половина от годината и не е ясно точно какъв се очаква да бъде дефицитът в бюджета на касата, надзорниците отложиха решението си за ново заседание, което ще се проведе след седмица.