Гърция няма да плати вноската си към МВФ във вторник, когато изтича срокът
Гърция няма да плати вноската си към МВФ във вторник, когато изтича срокът / снимка: БГНЕС

Гърция няма да плати вноската по дълга си в размер на 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) във вторник, когато изтича срокът за това. Новината съобщи служител на гръцкото правителство, цитиран от агенция Ройтерс.

По-рано този месец изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард предупреди, че страната ще изпадне в неплатежоспособност от 1 юли, ако не успее да върне сумата, припомня БГНЕС. Пропускането на срока за плащане на дълга ще приближи Атина още повече към излизането й от еврозоната, допълва агенцията. Въпреки това обаче съдбата на страната по всяка вероятност ще остане непроменена, докато в неделя не се проведе референдумът, насрочен от властите, на който трябва да бъде решено дали страната да приеме условията на кредиторите си за отпускане на нови средства.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ако гръцките избиратели се противопоставят на предложенията на кредиторите, то това ще означава и отхвърляне на Европейския съюз. "Не", независимо от поставения въпрос, ще означава, че Гърция е казала "не" на Европа", каза той по време на пресконференция.

В същото време Юнкер допълни още, че възможността за постигане на споразумение с Гърция все още остава:

"Възможността за постигане на споразумение с Гърция все още остава, въпреки че този път времето е доста малко, става въпрос за минути и секунди", каза той.

"Ако народът на Гърция каже по време на референдума "да" на предложенията на кредиторите, институциите ще бъдат готови да продължат преговорите", каза той, като допълни, че това би бил силен сигнал за Европа.

Днес гръцкото правителство публикува и въпросът, на който избирателите ще трябва да отговорят в неделя.

Властите ще попитат: "Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?". Представени са два възможни отговора - да и не.