Ципрас призова гърците да гласуват с не на референдума
Ципрас призова гърците да гласуват с не на референдума / снимка: БГНЕС

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас каза, че международните кредитори нямат за цел да изкарат Гърция от еврозоната, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Кредиторите не искат да изкарат Гърция от еврозоната. В Брюксел разбират, че цената за излизане на една страна от еврозоната е доста висока", каза Ципрас, цитиран от БТА.

Гърция няма да направи дължимото утре плащане от 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд, ако не постигне споразумение с кредиторите си тази нощ, каза още гръцкият министър-председател, цитиран от ДПА.

Той призова гърците да отхвърлят условията на международно помощно споразумение на референдум на 5 юли, като не зачете предупрежденията, че гласуване с "не" би тласнало Гърция извън еврозоната.

Според него колкото по-силен е вотът за отхвърляне на споразумението, толкова по-силна би била позицията на Гърция в евентуални преговори след това.

Ципрас заяви, че няма намерение да остава премиер на всяка цена, без обаче да изясни какво ще е по-нататъшното му поведение в тази насока в случай на победа на "да" на референдума в неделя.

"Аз не съм премиер, който остава такъв независимо от всичко", каза в отговор на въпрос за евентуална негова оставка. "Ще уважим решението на гърците", каза той по повод предстоящия в неделя референдум, предава БГНЕС.

Според него референдумът е начин за гърците, "да са по-добре подготвени в последващите преговори" с кредиторите.