В Кърджалийско са в повишена епизоотична готовност заради заразно огнище по говедата в Одрин
В Кърджалийско са в повишена епизоотична готовност заради заразно огнище по говедата в Одрин / netinfo

Област Кърджали, наред с областите Бургас, Ямбол и Хасково, е в повишена епизоотична готовност, заради констатирано огнище на заразен дерматит по говедата в Одрин, Република Турция.  Фермата в Одрин е поставена под карантина, а животните са унищожени, докладваха от Агенцията по храните, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кърджали.

По този повод днес в Кърджали е заседавала Областната епизоотична комисия,     председателствана от заместник областния управител Селвие Ахмед.

Болестта наподобява шарка и се предава чрез кръвосмучещите насекоми.

Взети са мерки за предотвратяване проникването и разпространението на заразата.           Кметовете и фермерите по места са уведомени за риска от дерматит и са предупредени да спазват изискванията за биосигурност. На стопаните са раздадени препарати за дезинсекция. Ветеринарните лекари започват ежеседмични клинични прегледи на добитъка.

Забраняват се пазарите за едри преживни животни. В ход са и проверки на търговията и превозването на говеда през границата. Всички предприети мерки за профилактика са разписани от членовете на Епизоотичната комисия, в която участват представители на МВР, РЗИ, БАБХ, Съюза на ловците и риболовците, ПБЗН, Гранична полиция, РДГ и областна администрация.