Гърция премина двете червени линии, които Ципрас обеща никога да не пресича
Гърция премина двете червени линии, които Ципрас обеща никога да не пресича / БГНЕС

Гърция премина тази нощ две червени линии, които, когато премиерът Алексис Ципрас дойде на власт, обеща никога да не пресича, пише в. "Мундо".

От една страна, гръцката спасителна програма изтече, без да бъде постигнато споразумение с Еврогрупата и без да има ясна перспектива за нейното удължаване. От друга страна, Атина пропусна най-важния падеж в историята си и не плати на Международния валутен фонд дължимите 1,547 милиарда евро. Сега се задава напълно непознат и несигурен сценарий, където в най-добрия случай ще се стигне до трета спасителна програма през идните дни или седмици, а в най-лошия Гърция ще излезе от еврозоната, отбелязва испанският вестник.

Една от характеристиките на класическата трагедия е, че каквито и решения да вземат главните действащи лица, тя пак ще завърши с фатален край, пише в. "Паис". Седмицата за Гърция бе белязана с водовъртеж от политически маневри. В почти отчаян ход Гърция поиска трета спасителна програма от европейските партньори и удължаване на сегашната. Алексис Ципрас опита вчера да промени развоя на събитията, да превърне трагедията в нещо различно, но не успя, пише "Паис".

Перспективата Гърция да напусне еврозоната може да не се окаже чак толкова негативна за инвеститорите, а дори може да е нещо положително в дългосрочен план, пише в. "А Бе Се", като цитира Лукас Далер от компанията за управление на активи "Робеко". Според него евентуално излизане на Гърция първоначално ще предизвика за кратко хаос, който ще бъде последван от по-продължителен лош период, ако стане ефект на доминото.

Въпреки това в дългосрочен план излизането на Гърция може да сплоти редиците на останалите членки на еврозоната, след като веднъж завинаги бъде сложен край на полемиката около балканската страна, допълва испанското издание.

Източник: БТА