Социалистите в Кърджали искат отделянето на града в самостоятелна община
Социалистите в Кърджали искат отделянето на града в самостоятелна община / netinfo

Град Кърджали да се отдели като самостоятелна община, предлагат социалистите в Кърджали, които ще промотират тази своя идея за одобрение от местния парламент. Това съобщи областният им лидер Георги Кючуков.

"Проблемите на хората в града и тези в селата са различни, което изисква различни подходи при решаването им. От друга страна обособяването на отделна селска община, би й дало възможност тя да кандидатства по ОП „Развитие на селските райони”. Това ще й даде възможност да привлича повече средства, с които ще облагороди инфраструктурата в тези населени места. Тази идея дава възможност държавната субсидия, която се получава за общините и приходите от местни данъци и такси да бъдат разходвани по-справедливо, а именно това, което плащат гражданите на Кърджали да отива за инфраструктурата на самия град. Днес реалностите са различни. По-скоро се облагородява инфраструктурата около Кърджали”, коментира Георги Кючуков.

По думите му обособяването на Кърджали в отделна община не е прецедент в България. Такива градски общини били Ямбол и Добрич. Според лидера на социалистите в Кърджали това са добре работещи практики, които си струва да бъдат взаимствани.