Създава се зоополиция
Създава се зоополиция / Thinkstock/Getty Images
Създава се зоополиция
80822
Създава се зоополиция
  • Създава се зоополиция

Създава се зоополиция, съобщи в парламента евродепутатът Емил Радев. От МВР са разпоредили да се създадат звена от полицаи, които да разследват престъпленията срещу животни. Идеята е да има по един разследващ и по един оперативен полицай във всяка областна дирекция.

За новите звена, които да разследват престъпленията срещу животни, ще се ползва човешкия ресурс на МВР и няма да има нужда от допълнителни средства. Евродепутатът от ГЕРБ обясни, че  ще бъде заимстван холандският модел .

„В последно време има много брутални случаи - убито куче на детска площадка с брадва, застреляно домашно куче от бивш военен във Варна… Хиляди са сигналите, които получаваме. Статистиката показва, че този, който е посегнал на животно, много често след това посяга и на хора”, коментира депутатът.

„И искам да благодаря на МВР и на премиера, които се ангажираха да създадем такова звено по модела на холандската зоополиция. Да можем да разследваме тези престъпления, за да има възмездие за всички онези, които проявяват жестокост към животните, защото статистиката сочи, че който е посегнал на животно, много често след това посяга и на хора”, каза още Емил Радев.

Статистиката сочи още, че през 2012 г. са регистрирани 103 престъпления спрямо животни, а са разкрити едва 21. Година по-късно са регистрирани 180,а са разкрити 30. За миналата година статистиката сочи 181 престъпления, като 31 са разкрити.

„Тревожна е статистиката до момента за разкриваемостта на престъпленията спрямо животни. Аз съм убеден, че след тази важна стъпка, след създаването на зоополиция в България, ще се вдигне разкриваемостта и много хора, които би трябвало да са в затвора за насилие на хора, ще бъдат там преди да са посегнали на човек”, коментира Явор Гечев от „Четири лапи”.

До есента трябва да бъдат определени конкретните служители и да се започне с тяхната специализация.