Лукарски настоява за криминализиране на незаконния добив на подземни богатства
Лукарски настоява за криминализиране на незаконния добив на подземни богатства / снимка: БГНЕС, архив
Лукарски настоява за криминализиране на незаконния добив на подземни богатства
80837
Лукарски настоява за криминализиране на незаконния добив на подземни богатства
  • Лукарски настоява за криминализиране на незаконния добив на подземни богатства

683 000 лева ще бъдат пренасочени приоритетно, за да се укрепи свлачището в пернишкия квартал „Рудничар”, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той уточни, че по първоначална информация причина за ситуацията в Перник е незаконният добив на въглища в терен, който е потенциално свлачище.

От министерството на енергетиката обаче изразиха различно становище. Според тях голямото количество подземни води са довели до активизиране на земните маси.

Средствата, необходими за укрепването на свлачището в квартал „Рудничар” са предвидени в проект за стабилизиране на терена на мините, който по план трябва да се реализира през 2016 г. Заради аварийната ситуация обаче парите ще бъдат използвани още сега обясни министър Божидар Лукарски.

По думите му причина за свлачището е незаконният добив на въглища. „По предварителни данни причината за свлачището е свързана с незаконен добив в терен, който е потенциално свлачищен. Този терен е извън обичайните минно-добивни работи и от дейността, която се извършва от „Мини Перник. В случая причината не е свързана с въгледобивна дейност в галериите, копано е отвън,. Това е един незаконен добив, който се осъществява доста често”, обясни министър Лукарски.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обаче изрази противоположно становище за причините за свлачището, позовавайки се на експерти от министерството.

„Категорично първичната експертиза доказа, че незаконният добив не е причината за свличането на такова голямо количество земна маса, каквото виждаме на място. В земните недра, предвид зимните и пролетните месеци, има голямо наслагване на вода и трябва да се установи първичният източник и тази вода да бъде обхваната”, разясни Станков.

Очаква се укрепването на свлачището да започне съвсем скоро, след като се направят необходимите проучвания. При необходимост от допълнителни средства ще се търси възможност за увеличаване на бюджета уточни Божидар Лукарски.