Отмениха смъртните присъди на мъже, линчували невинна жена в Кабул
Отмениха смъртните присъди на мъже, линчували невинна жена в Кабул / БГНЕС

Съд в Афганистан отмени смъртната присъда на четирима мъже, осъдени като участници в шокиращото линчуване от тълпа хора на жена пред джамия в столицата Кабул, съобщи съдия, цитиран от Асошиейтед прес.

Съдът замени смъртните присъди на трима от обвинените за убийството на Фархунда Маликзада през март с по 20-години затвор, а четвъртият ще лежи още по-малко - 10 г., каза съдията от апелативния съд Абдул Насир Мурид.

Решението бе взето на закрито заседание на съда. Според местната независима телевизия "Толо" съдът е оправдал уличния търговец край джамията, който подстрекавал тълпата, като без основание обвинил Маликзада, че е изгорила копие на Корана.

Решението на съда, което още не е обявено публично, разгневи семейството на жертвата. То заяви, че все още се надява на правосъдие. Депутати и правозащитници също критикуваха решението, като подчертаха, че то е антиконституционно, че е взето на тъмно и че съдът се е огънал пред натиска на консервативните религиозни структури и не е спазил върховенството на закона.

Източник: БТА