Още чакаме обещаните от Турция петвалентни ваксини за деца
Още чакаме обещаните от Турция петвалентни ваксини за деца / Thinkstock/Getty Images
Още чакаме обещаните от Турция петвалентни ваксини за деца
80839
Още чакаме обещаните от Турция петвалентни ваксини за деца
  • Още чакаме обещаните от Турция петвалентни ваксини за деца

Още чакаме обещаните преди две седмици 100 000 ваксини за деца, които трябваше да бъдат внесени от Турция.

След поредния случай на недостиг на ваксини у нас, бе направена уговорка с Турция. Според нея България трябва да внесе 100 000 петвалентни ваксини от Турция, които да задоволят нашите нужди до края на годината. Без държавата да плаща за това в замяна ще предостави на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза.

От думите на здравния министър д-р Петър Москов стана ясно, че половин месец по-късно ваксините още ги няма, защото не било ясно кой ще ги докара.

България внася петвалентни ваксини от Турция

„Причината е много прозаична, че още не са в България. моите колеги, които технически движат нещата, са се пробвали дали нашите турски колеги няма да осигурят и транспорта. Сега всичко е наред. Камионът е там, сега или утре сутринта ще бъдат натоварени, няма проблем”, обясни Москов.

От Здравното министерство са взели решение от днес в наредбата за трансплантации да се промени сумата, която държавата плаща при костно-мозъчни трансплантации за деца. Целта е от 40 000 лева тя да стане между 60 и 100 000 лева за трансплантация.

„Основната причина е, че реалната стойност на костно-мозъчна трансплантация на деца е повече от начално определена сума. Натъкнахме се и на странната ситуация, в която на база на недостатъчно финансиране, осигурено от държавата, детската онкохематология - модерно оборудвана, с изключително обучени специалисти и стотици направени трансплантации, не може да работи, защото не може да осигури персонала, а едновременно с това Фонда за лечение на деца в чужбина взема решения за финансиране на нашите българчета в чужбина на стойност около 500 000 евро.       

Така според Москов парите, които са за Фонда за лечение на деца, ще бъдат използвани наистина за операции, които не могат да се правят у нас.

Директорът на варненската болница „Св. Марина” проф. Жанета Георгиева е отстранена от поста си. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов, два месеца след като на мястото на Георгиева е назначен прокурист, който да изпълнява длъжността докато бъде избран нов директор.

Министърът уточни, че причината за директорската смяна е същата, каквато в столичната болница „Св. Анна” - лечебните заведения са държали големи суми пари във вече фалиралата КТБ.

Болницата в София дори била дадена на прокуратурата за нарушения, осъществявани в борда на директорите й.