Членове на БСП недоволни от кандидатура за кмет, обвиняват го в задкулисие
Членове на БСП недоволни от кандидатура за кмет, обвиняват го в задкулисие / Дарик Враца - архив

Редови членове на БСП от Бяла Слатина изпратиха отворено писмо до Националния съвет на БСП. В него те описват „Предизборното състояние на БСП „ЛЯВА БЪЛГАРИЯ" в гр. Бяла Слатина, обвиняват в задкулисие настоящият кандидат за кмет Венцислав Василев и молят за съдействие за отмяна на неговата кандидатура, и издигане на по-достойната според тях - на независимия кандидат Никола Попов. Ванцислав Василев е зам.председател на областното ръководство на БСП Враца, миналата година бе обл.,правител, а предишния мандат - кмет на Бяла Слатина.
Публикуваме писмото без съкращения.

„На 20.06.2015г. в град Бяла Слатина по инициатива на ветераните в БСП се проведе неформална среща, в която участваха председатели на низови партийни организации, Общинското ръководство на Българския Антифашистки съюз, членове от младежката организация в БСП, част от Бюрото на БСП и редови членове.

Обсъдено бе тревожното предизборно състояние на организацията, разногласията, задкулисните игри и манипулации на Председателя Венцислав Василев и между членовете на Бюрото, голяма част от които са заплетени в това задкулисие. Спорът и неразбирателствата в Бюрото възникнаха първоначално по въпроса за номинации на кандидатите за кмет на общината и общинските съветници в предстоящите избори, а после и по цялостната манипулативна и задкулисна дейност на председателя на БСП, завоалирани в тъмните му лични интереси.

Огромният труд, който положихме в продължение на 3 години да градим и създаваме печеливша организация и провеждане на местните избори бе унищожен тотално от Венцислав Василев с активната помощ на председателя на партия ДПС - Мехтин Касъмов. Лично Мехтин Касъмов и Яшар Касъмов привикваха членове по време на последната конференция на БСП и ги притискаха, манипулираха и купуваха да подкрепят кандидатурите на Мая Николова и Венцислав Василев. Всичко това беше направено с цел да се разбие силната организация в лявото пространство и провали подготвяната печеливша кандидатура за общински кмет на Никола Попов.

Ние и сега считаме, че Попов е най-подходящата, печеливша, обединяваща и приемлива от електората ни и цялото население кандидатура за общински кмет. Той не е член на БСП, но е с леви разбирания, работи за БСП и произхожда от социалистическо семейство. Има висше образование, работи като секретар на читалището в Бяла Слатина. Уважаван е от гражданството, прекрасен оратор е и има богат организационен опит в областта на културата, образованието и самодейността.

След извънредната Общинска конференция на БСП новоизбраният по много странен, нечестен и манипулативен начин Венцислав Василев не осъществи никаква приемственост от старото ръководство на Валери Борисов и започна да налага решения и действия, свързани с негови бивши, настоящи и бъдещи лични интереси, като се огради в Бюрото с бивши отцепници и разколници - Петър Димитров и Мая Николова, с които са се договорили да се подкрепят взаимно и им е обещал избираеми места в листата за общински съветници. Преди 12 години те напуснаха БСП и преминаха през няколко партии като НДСВ и в момента Мая Николова има пълномощно и представлява партия „Евророма" на Цветелин Кънчев. /Прилагаме копие от пълномощното на Евророма/.

Както ви е известно вече Василев беше вече кмет един мандат и натрупа изключително много негативи , грешки и нарушения от които извлече много лични облаги. Това бе основната причина БСП да загуби местните избори и ГЕРБ да завземе общината. Сега с неговата неудачна кандидатура се създава опасност от поредната тежка загуба на местните избори и БСП да се доразбие тотално.

Тъй като голяма част от партийните организации и членовете и симпатизантите на БСП виждат задкулисните му игри и плетеници на Венцислав Василев то те изразяват твърдо несъгласие с него и не го подкрепят. НИЕ - несъгласните, предлагаме в община Бяла Слатина да бъде приложен врачанският модел на Николай Иванов, който се доказа че е печеливш и доведе до победа на БСП на миналите кметски избори във Враца. Искаме да получим нужната подкрепа от националното ръководство на БСП да изградим Инициативен комитет и издигнем кандидатурата на другаря Никола Попов като независим подкрепен от БСП и коалиция. Ние сме твърдо убедени, че БСП ще спечели изборите с него. По-сполучлива и по-печеливша кандидатура друга едва ли може да се намери на този етап.

За да се решат спорните въпроси и запази единството в БСП ние предлагаме: Необходима ни е незабавна помощ и съдействие от Националния съвет на БСП. За целта предлагаме да се проведе СРЕЩА на място в Бяла Слатина, на която да се разгледат спорните въпроси. За да се успокоят духовете и се запази единството е необходимо Венцислав да оттегли личната си кандидатура, а другите негови съзаклятници да се извадят от листата за съветници. Призоваваме да се подкрепи кандидятурата на Никола Попов.

Ако загубим изборите то това ще е изцяло по вина на Венцислав и неговото бюро. Те ще носят пълната отговорност за това.
ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В СРЕЩАТА"