Ученик от ПМГ със сребърен медал от Балканска олимпиада по информатика
Ученик от ПМГ със сребърен медал от Балканска олимпиада по информатика / снимка: организатори

Възпитаник на Природо-математическата гимназия “В. Друмев” във В. Търново донесе сребърен медал от Балканска олимпиада по информатика, проведена в Русе. Дванайсетокласникът Андрей Лалев бе част от българския национален отбор, чиито състезатели завоюваха общо 8 медала. Това нарежда нашите информатици на челно място в класирането на Балканската олимпиада.

Два златни, два сребърни и четири бронзови отличия удостоиха българските умове сред 11 държави от региона която събра в сериозната надпревара 11 държави от региона -България, Гърция, Кипър, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Турция.

По традиция страната домакин на олимпиадата участва с два отбора от по четирима състезатели. Андрей Лалев бе част от втория отбор, ръководен от Кинка Кирилова и Бисерка Йовчева.

За последните 10 години българските ученици са спечелили 17 златни, 23 сребърни и 17 бронзови медала от участието си в Балканска олимпиада по информатика. Престижното състезание се провежда през 1993 г. в Констанца, Румъния. В нея участват 8 държави, включително и България. Страната ни участва във всички издания на олимпиадата оттогава с изключение на едно, като е била домакин през 1995 г., 2004 г. и 2009 г.

Балканската олимпиада е организирана от МОН, Съюза на математиците в България, Община Русе, Регионален инспекторат по образованието Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе, и СРООПН. Подготовката и участието на олимпийските отбори по природни науки в международни състезания и  олимпиади се провежда с изключителното партньорство на Фондация „Америка за България“.