Журналист: МВФ се държи като люлински лихвар
Журналист: МВФ се държи като люлински лихвар / снимка: БГНЕС, архив

На фона на „финансовата вакханалия", която се случи в Съединените щати, няма как гърците да не реагират срещу мерките на рестрикции, които опитват налагат. Това коментира в ефира на Дарик журналистът Емил Спахийски. Той отбеляза, че за разлика от южната ни съседка - успяваща да изкара печалба от всяка ситуация, ние сме в състояние да загубим дори при реални условия, които могат да ни донесат позитиви.

В предаването на Дарик „Реактивно" Емил Спахийски коментира поведението на Гърция на фона на истерията, която преди седмица се разгоря около разполагането на американска военна техника в България.

Гърците умеят да печелят двойно от една ситуация, ние - обратно

„Гърците умеят от една ситуация да изкарват двойна печалба - хем ги обичат от една страна, хем ги уважават от другата и накрая освен всичко друго си вдигат стандарта на живот. А България с едни четири танка или колкото там станат до края на година, губи от двете неща - първо вдигаме такъв шум, че ще нападнем Русия с четири танка, че си разваляме отношенията. Второ - така шикалкавим пред американците, при условия че сме поели ангажимент и имаме подписани договорености, че и тях ги разлютихме", коментира Емил Спахийски.

По думите му Гърция е по-скоро малкият проблем в сравнение с кризата, която е доказала, че икономиката на Европа зависи изцяло от Съединените щати. „При една фалирала финансова система, която се случи там, хората се питат как е възможно в САЩ да се срине цялата финансова система, банките се оказа, че са източили трилиони, а правителството да напечата долари, които надвишават БВП на щатите - пари, които няма да бъдат върнати никога. Отделно банкерите, които фалираха банките си получиха и щедрите бонуси, които смятаха, че са законни", припомни журналистът.

На базата на тази финансова вакханалия, която е в САЩ, да натискаш гърците - те го виждат и затова реагират по този начин, допълни той.

Емил Спахийски отбеляза, че след всичките реформи през последните години дългът на Гърция не е намалял, икономиката се е свила сериозно, а безработицата се увеличи. Може да ти връща пари само човек, който работи, когато свиваш икономиката дотам, че тя да се сведе до фалирала, тези пари трябва да се зачеркнат, допълни той.

„Знаем, че и в България банките си гонят своето до последното, не им пука дали си жив или здрав, ще ти вземат имота или този на родителите им, ако дължиш някакви пари. В момента и МВФ се държи така като люлински лихвар - ще те убият, ще ти счупят краката, но трябва да си вземат парите, коментира още журналистът. И добави, че гърците имат основания да поискат друг подпод, нещо което се осъзнавало и от ЕС.

Ясно да си поискаме безвъзмездна помощ за превъоръжаването

За полезните ни стъпки по темата превъоръжаване Емил Спахийски отбеляза, че България трябва много ясно да каже, че ще изпълнява всичко, което е в интерес на нашата западна цивилизация. Но трябва да отбележим, че имаме сериозен натиск от Турция и от страна на хилядите емигранти, които напират да влизат в България, че през страната ни минават едни от най-страшните канали за прехвърляне на джихадисти към „Ислямска държава" и обратно, допълни журналистът.

На базата на този натиск и на базата на това, че през Черно море са Русия и Крим, трябва да поискаме не само помощ, но и безвъзмездна помощ по отношение на превъоръжаването на войските и подготовката, смята Спахийски. По думите му трябва кажем ясно, честно и категорично, че имаме нужда от американски самолети, но разчитаме те да бъдат предоставени по някакъв начин да се обучаваме, защото българският бюджет в момента не може да понесе покупката на такова оръжие.

Горещо лято, макар не колкото в Гърция, се очертава и в България

На фона на горещото гръцко лято, което се очертава в Гърция, Емил Спахийски отбеляза, че и родното политическо лято няма да е особено спокойно, защото преди местните избори се насажда омраза и етническо напрежение, граничещо с расизъм.

„Виждаме глупави политически простотии като употребата на расово противопоставяне. Всичко става основно заради пари, защото евросредствата през следващите години ще минават през общините и който се докопа до тях, ще взима прословутата комисионна от проектите", отбеляза журналистът.

По думите му обаче случващото се не е никак безопасно, защото ДПС в стремежа си да затвърди и мотивира електората си, вкарва верския елемент. На това пък останалите партии отговорят, отново в битката за ромските гласове, добави Спахийски.