КНДР изпитва химични оръжия върху хора, твърди избягал учен
КНДР изпитва химични оръжия върху хора, твърди избягал учен / снимка: БГНЕС, архив

Избягал във Финландия севернокорейски учен твърди, че Северна Корея изпитва химични и бактериологични оръжия върху хора, пише в. "Република".

Ученият, за когото се съобщава само, че се казва Ли, което е често срещано име в Северна Корея, е успял да изнесе от страната 15 гигабайта документи, в това число и видеозаписи, които подкрепяли неговите твърдения. Той е на 47 години и е специалист от центъра за микробиологични изследвания в Гангие в севернокорейската провинция Чхакан, който е в близост до границата с Китай. Ли успял да стигне до Финландия, преминавайки през Филипините.

В края на юни беглецът ще свидетелства пред Европейския парламент в Страсбург и ще покаже пред депутатите доказателствата в подкрепа на твърдението си, че
севернокорейският режим използвал хора за изпитване на химически оръжия, на бактериологични оръжия като вируси, и на газове.

През 90-те години на миналия век Им Чхьон-йон, служител от специалните сили на Северна Корея, избяга от родината си, но едва миналата година разказа, че се е решил на това бягство, когато е станал свидетел на изпитания на газ върху деца инвалиди. Това е станало по време на военното му обучение, припомня в. "Република".

Източник: БТА