Във Видин започна фестивалът „Танци край Дунава
Във Видин започна фестивалът „Танци край Дунава / Община Видин

Юбилейно десето издание на Международния фолклорен фестивал „Танци край Дунава" се провежда във Видин. Културното събитие се организира от читалище "Цвят 1870" и протича под патронажа на кмета на общината Герго Гергов. Той посрещна участниците във фестивала от България, Румъния и Сърбия в залата на Общинския съвет и ги приветства с „добре дошли".

„Днес е празничен ден, защото Видин се превръща в град, изпълнен с музика, с танци, с много усмивки, а това радва и децата, и възрастните хора. Искам да ви пожелая да бъдете незабравими на сцената, да си тръгнете с хубави спомени, които да запишете със златни букви в своята лична история" - с тези думи видинският градоначалник се обърна към участниците в проявата.

Във Видин започна фестивалът Танци край Дунава"
netinfo

Ръководителите на гостуващите професионални фолклорни състави от Бор - Сърбия, Раст - Румъния, както и на домакините - Представителен фолклорен ансамбъл „Цвят" и Детски танцов състав при читалище „Цвят 1870", представиха пред Герго Гергов своите групи и благодариха за топлия прием. След това всички си направиха с него обща снимка на пл. „Бдинци".

Събитието продължи с дефиле до откритата сцена при Художествената галерия „Н. Петров", където фестивалът бе открит със специална церемония.
Началото на „Танци край Дунава" е поставено преди 18 години по инициатива на читалището и с решение на местния Общински съвет. Международната проява е част от Националния културен календар за 2015 г.

Във Видин започна фестивалът Танци край Дунава"
netinfo

Десетото издание ще продължи до 5 юли. През това време гостите ще имат възможност да посетят някои от по-известните културни и исторически забележителности в нашия регион.
Целта на фестивала е да съхрани културното наследство на страните-участнички, да създаде трайни международни културни контакти и да подпомогне развитието на културния туризъм.

Във Видин започна фестивалът Танци край Дунава"
netinfo