Татяна Дончева: Трябва да се стопира практиката за назначаването на неподходящите хора
Татяна Дончева: Трябва да се стопира практиката за назначаването на неподходящите хора / netinfo

Председателят на "Движение 21" Татяна Дончева  се срещна със симпатизанти и граждани в Свищов. Лидерът на партията представи идеите и целите на „Движение 21“. Обсъдени бяха актуални политически теми и  регионални проблеми. Основните проблеми според "Движение 21" са в образованието, здравеопазването, съдебната реформа и корупцията. "Държавата трябва да се пребори с корупцията, не с нови затвори, а с правилна и оптимизирана политика на ограничаването й", каза в Свищов Татяна Дончева.

"Трябва да се стопира практиката за назначаването на неподходящите хора. Често са сложени неправилни хора на  неправилни места от всички политически партии. Граденето на състав от неграмотни хора е правено целенасочено години наред и е правено от най-високото до най-ниското ниво. Това не може да се реши с козметични или персонални реформи. Необходима е смяната на кадрите до дъно", заяви лидерът на "Движение 21". ГЕРБ никога не е поставял това като приоритет поради липаста на подготвени кадри в редиците им", посочи още Дончева.

Тя коментира и теми, свързани с образованието. „В момента, за да се научи едно дете на знания малко над основните, е необходимо частен учител”, каза Татяна Дончева. Нужно е гимназиалният профил да е професионално насочен и още след средното си образование един 18-годишен ученик да може да се изхранва”, посочи още Дончева. „Образователната система трябва да е съобразена с нуждите на местната икономика, за да не се бълват безработни, коментира председателят на ПП „Движение 21”.

„Бизнесът е на мнение, че няма подготвен и квалифициран персонал. Нужно е насаждане на жажда за живот у децата още в средното образование. Учебният материал е неусвояем в момента. Лоша е и псевдоконкуренцията при издаването на учебниците. В Бълагрия има хора, които години наред са работили по тези проблеми, но никой не им обръща внимание и по този начин се разпилява националния капацитет”, категорична бе Дончева.

Пред десетките граждани в Свищов тя представи и вижданията си по въпросите свързани със здравната реформа.  „В момента един пациент се разхожда дори в различни градове за провеждане на пълния цикъл на лечението си. Профилактиката трябва да заеме важно място. Трябва да бъде въведена електронна здравна карта на всеки.  Това ще даде възможност да се провери дали лечебно заведение го води, че лежи там и точи ли пари. В момента голям процент от частните болници са вързани за НЗОК, а 80 на сто пациентите нямат финансов достъп до тях. Това става за сметка на държавните болници и за крайния пациент”, каза лидерът на „Движение 21”. Пред гражданите на Свищов бяха представени и идеите за промяна на Конституцията.

Експерти на "Движение 21" са започнали усилена работа за промяна на Конституцията. До 2-3 месеца ще се обявят пред основните политически сили предложенията за ремонти на Конституцията. "Идеи могат и трябва да идват не само от Парламента и управляващите, а и от отделните групи специалисти по места", категорина е Татяна Дончева. „Конституцията е добра, но е правена за организиране работата на добри и качествени хора. Сега обществото е променено и е необходимо обратното движение – по-строга Конституция, отговаряща на нуждите на съвременното по-сурово и безотговорно общество”, смята Дончева.

„Ние залагаме на младите хора, неопетнени, които се хвърлят смело, защото няма какво да губят. Но и знаем, че именно младите хора са правили революции. Ще извадим хора със собствени професии, които не чакат да се хранят от партии. Необходими са нови хора с прагматично мислене”, каза още пред свищовлии Дончева. „И в миналото човешката сила е можела да свали всеки деспот, но за това е необходима и воля”, допълни тя.