Шулц предлага „спешни кредити” за Гърция
Шулц предлага „спешни кредити” за Гърция / снимка: БГНЕС, архив

В Гърция може да избухне хуманитарна криза след днешния референдум. Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц обмисля вариант да се предоставят спешни кредити, за да се поддържа работата на обществените услуги там, пише германският вестник "Велт ам зонтаг".

Шулц подчерта, че правителството на левия премиер популист Алексис Ципрас е вкарало страната в задънена улица, посочва вестникът. "Но хората с нищо не са виновни за това. На тях ще им помогнем", заяви председателят на ЕП.

Той има и конкретни предложения как това да стане. "Вероятно ще трябва да предоставим на Гърция спешни кредити за преодоляване на ситуацията, за да може да се поддържа работата на обществените услуги и парите да стигнат до нуждаещите се хора. За тази цел в Брюксел скоро ще има финансови средства на разположение", посочи Шулц. Той заяви, че "хората в Гърция няма да бъдат оставени в беда".

Според него ситуацията ще стане особено тежка, ако гръцкият народ отхвърли плановете за реформи на референдума. "Но ако гръцкото правителство не разполага с повече пари, защото преди това плановете за реформи на партньорите са били отхвърлени на референдума, тогава положението определено няма да се подобри.

Без нови пари заплатите няма да могат да се изплащат, здравната система няма да функционира вече, ще спрат електроснабдяването и градският транспорт, важни стоки няма да могат да се внасят вече, тъй като никой няма да може да ги плаща", заяви председателят на ЕП.

Източник: БТА