Десета годишна конференция на Съюза на астрономите в България
Десета годишна конференция на Съюза на астрономите в България / Община Белоградчик

В Белоградчик бе открита Десетата научна конференция на Съюза на астрономите в България, посветена на 50-тата годишнина от откриването на Астрономическата Обсерватория в Белоградчик и Международната година на светлината. Организатори са Съюзът на астрономите в България, Институтът по астрономия с НАО и БАН и Община Белоградчик. Сред участниците във научната конференция бяха и професор Диана Кюркчиева- председател на Съюза на астрономите в България и Таню Бонев- директор на Института по астрономия.

Основните тематични направления на конференцията са от много области на съвременната астрофизика - от изследване на телата на Слънчевата система до извънгалактичната астрономия.

Строежът на Обсерваторията в Белоградчик е започнал през 1961 г. Доклад за историята й изнесе доцент, д-р Николай Томов от Института по астрономия, който е роден в Белоградчик. През същата 1961 година възниква идеята за построяването на училищна обсерватория към гимназията в Белоградчик. Тя принадлежи на учителя по физика в учебното заведение Христо Костов. Строителството е започнато през 1961 година, а обсерваторията официално е открита на 21.06 1965г., но не като училищна обсерваторея, а като Народна астрономическа обсерватория - Белоградчик към отдел "Просвета", гр. Видин и Министерството на образованието.

Десета годишна конференция на Съюза на астрономите в България
netinfo

От 1964 г. за период от десетина години тя се използва за третата в България станция за наблюдение на изкуствени спътници и по този начин тя се оказва първата научна база за наблюдение на изкуствени спътници на Земята. Това става под ръководството на ст. н. с. ІІ ст. д-р Александър Томов, който ръководи обсерваторията до 1988 г. До 1979 г., когато влиза в експлоатация Националната обсерватория на връх Рожен, телескопът в Белоградчик е най-големият на Балканите и югоизточна Европа.

След другите две теми от пленарното заседание за "Свойствата на кометните прахови частици" и "Светлина и астрономия" се състояха и първите две заседания на тема: "Физика на Слънцето и слънчево-земни взаимодействия" и "Извънгалактична астрономия и космология".

През вчерашния ден бяха обсъдени темите: "Звездна астрофизика" и "Дидактика и популяризация на астрономията". Днес участниците в научния форум ще посетят пещерата "Магура".

Десета годишна конференция на Съюза на астрономите в България
netinfo