Гърците казаха не на референдума, а сега накъде?
Гърците казаха не на референдума, а сега накъде? / БГНЕС

Още преди изборните бюра в Гърция да затворят, френският министър на икономиката Еманюел Макрон заяви, че и при "не" на референдума, преговорите между гръцкото правителство и кредиторите от еврозоната трябва да се възобновят. Независимо от предвижданията на гръцките министри, че нова спасителна сделка е възможна само след дни, малцина в еврозоната освен Макрон и френските му колеги допускат, че звучното "не" ще доведе до нещо повече от продължителен застой, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Председателят на Еврогрупата: Резултатите от референдума са достойни за съжаление

Ако резултатът от съкрушителното отхвърляне на предложенията на кредиторите е такъв, това ще значи бавен поход към излизането на Гърция от еврозоната. Вестникът цитира анализатор, според когото Гърция току-що е написала предсмъртното си писмо. Само французите ще се опитат да спасят нещо от този вот, но те едва ли ще спечелят дебатите в еврогрупата, предрича той.

След референдума истинското затруднение за гръцкия премиер Ципрас може да не е толкова Германия, колкото другите страни в Евросъюза, които не крият нежеланието си да смекчат условията в предложението на кредиторите. Витае усещането, че Гърция (благодарение на претенциозния си премиер и непреклонната си позиция, плюс решимостта на Германия и други страни, които искат да спасят еврото едва ли не на всяка цена) получава специално отношение, отбелязва британският в. "Гардиън". Сред онези, които ще се противопоставят на нови отстъпки, не са само държави като Ирландия, която успешно преодоля болезнени спасителни мерки, а "нови" европейци, като Словакия и балтийските страни, които направиха огромни жертви, особено Латвия, за да изпълнят условията за присъединяване към еврозоната.

По-важният въпрос - ще остане ли Гърция в еврозоната или дори в Европейския съюз, засега остава без отговор. Няма яснота и по най-неотложния за гърците въпрос - кога ще отворят банките и колко евро ще могат да се теглят. От друга страна, всяка държава, която съумява да организира референдум за седмица, провежда го компетентно и излъчва резултат преди полунощ, доказва, че гражданската й организираност е на висота и е за завиждане, така че за Гърция би трябвало да има надежда, допълва "Гардиън".

Гръцкото "не" разклати еврозоната, посочва в. "Фигаро". Хазартен ход срещу "шантажа" на кредиторите или Пирова победа, заредена със заплахи за бъдещето на Европа - при всички положения гръцкият премиер спечели облога. Този вот обаче ще определи бъдещата траектория на европейската интеграция, казва цитиран от френския вестник анализатор от Берлин. Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще даде гибелен сигнал на партньорите на ЕС, предупреди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Сега Европа трябва да реши дали да превърне Гърция в пример, пише в. "Ню Йорк таймс". Лидерите на Германия, Франция от останалата част на Европа са изправени пред следния избор: Ако толерират исканията на гръцкото правителство, те ще дадат лош пример на всяка страна, която пожелае да възрази срещу структурите на ЕС и ще кажат на избирателите в Португалия, Испания и Италия, че ако вдигнат достатъчно шум и изберат екстремистки партии, и те ще получат споразумение с доста смекчени условия. Така те ще дадат сигнал, че дадена страна може да вземе какъвто си иска заем, да не плати дълговете си и да накара останалата част от Европа да плати сметката.

Ако пък отхвърлят исканията на гръцкото правителство и отрежат финансирането, гръцката банкова система ще се срине и страната няма да остане в еврозоната, а това ще е знак, че ЕС е изключително крехък. Освен това Гърция може да потърси сближаване с неприятелска Русия. Една съвременна демокрация - всъщност родината на демокрацията, може да изпадне в хаос и нестабилност, а това би струвало на Европа много повече пари и от най-щедрите спасителни планове, подчертава "Ню Йорк тайм".

По същество европейските лидери трябва да решат дали тяхното безсилие по отношение на Гърция и страха от лош прецедент са толкова силни, че да предприемат гигантска стъпка в другата посока, спирайки финансовата помо за Гърция. Гърците казаха думата си, сега е ред на Меркел и другите европейски ръководители да се изправят пред изтичащото време и да вземат решение с исторически последици, заключава американският вестник.

Източник: БТА