Близнашки: Подложен съм на натиск, защото се опълчих на силните на деня
Близнашки: Подложен съм на натиск, защото се опълчих на силните на деня / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Не посягайте върху независимостта на съдебната власт. Скъсяването на мандата на Висшия съдебен съвет и въвеждането на явно гласуване означава да се пожертва принципът на независимост на съдебната власт".

На тази позиция застана бившият служебен премиер Георги Близнашки по време на кръгла маса за конституционната реформа.

Дискусията бе открита от председателя на парламента и на парламентарната комисия за промени в конституцията Цецка Цачева. На събитието присъства и правосъдният министър Христо Иванов, който за пореден път бе подложен на тежки критики от Георги Близнашки.

Бившият служебен премиер бе категоричен, че скъсяването на мандата на Висшия съдебен съвет влиза в противоречие с Решение №3 на Конституционния съд от 2003 година. Според него скъсяването на мандата на ВСС до четиригодишен означава, че всяко Народното събрание ще си избира свой Висш съдебен съвет.

"Не може да се посяга върху независимостта на съдебната власт", настоя той. Според него със скъсяването на мандата на ВСС и въвеждането на явно гласуване на практика се принася в жертва независимостта на съдебната власт. „Съдиите трябва да останат извън политиката", заяви Близнашки.

За пореден път той отправи тежки критики към правосъдния министър Христо Иванов и го обвини, че по недопустим начин е атакувал съдии. Близнашки припомни и атаката на френския посланик към съдия Румяна Ченалова. "Един чужд посланик излезе и нарочи една съдийка в най-тежки престъпления", каза Близнашки и се възмути, че тогава премиерът, министърът на правосъдието и президентът са мълчали на тази недопустима атака.

"Що за държава ще бъдем оттук нататък, когато един чужд посланик може да раздава квалификации кои са добрите и кои са лошите", попита Близнашки и посочи, че ако се "отвори" ВСС, подобни атаки ще има както отвътре, така и отвън, тъй като външни фактори разполагат с големи ресурси, чрез които финансират неправителствени организации у нас.

На финала на своето изказване Близнашки обяви, че самият той е подложен на огромен натиск заради това, че се е опълчил на силните на деня, като се закани да не се предава.

Източник: БГНЕС