Евклидис Цакалотос - от Оксфорд до финансов министър
Евклидис Цакалотос - от Оксфорд до финансов министър / снимки: БГНЕС

Икономистът Евклидис Цакалотос, който е получил образованието си в "Оксфорд" и се издигна до координатор на преговорите между Атина и кредиторите, е абсолютната противоположност на досегашния финансов министър Янис Варуфакис.

Правителствени източници, както и самият Варуфакис намекнаха, че именно досегашният координатор на преговорите ще поеме поста на финансов министър на Гърция.

Евклидис Цакалотос - от "Оксфорд" до финансов министър
netinfo
Изненадите на 55-годишния икономист се ограничават само до цветни панталони от рипсено кадифе и запазената му марка - жълто-черен шал.

Вестник "Гардиън" разказва, че на живо той е приветлив и въздържан професионалист, олицетворение на образователните институции, в които се е намирал през последните 30 години. Това е доста далеч от свободния нарцисизъм, в който бунтарят Варуфакис беше обвиняван.

Цакалотос е роден в Холандия и израснал във Великобритания - син в известна гръцка фамилия, която го изпраща да учи в елитното частно лондонско училище "Сейнт Пол". Той се завръща в Атина със своята британска съпруга в началото на 90-те, след като преподава икономически науки в университета в Кент, Великобритания. Неговият безупречен гръцки, дори и днес е примесен с интернационалното му минало и английски акцент, който не може да бъде сбъркан.

Левите му виждания, придобити в "Оксфорд" като част от студентското крило на гръцката европейска комунистическа партия, са ошлайфани от антиглобалистичното движение.

Също като предшественика си Цакалотос подкрепя членството в еврозоната, но е категорично срещу прилагането на по-нататъшни мерки за икономии, които ще задълбочат спиралата на икономическата смърт на страната му. Той признава, че новото правителство на СИРИЗА е направило грешки, които идват от неопитността, но и настоява, че властта се е поучила от тях.

Евклидис Цакалотос - от "Оксфорд" до финансов министър
netinfo

Цакалотос вярва, че правителството на Алексис Ципрас, което се изправи срещу политиката на затягане на коланите, говори от името на много хора в цяла Европа, които са подложени на жестоките капризи на пазара и се чувстват изключени от процеса на вземане на решения. "Ние сме по-радикални заради това, че сме повлияни от антиглобалистичното движение и вярваме в концепцията за демокрация на участието", казва той пред "Гардиън".

Евклидис Цакалотос - от "Оксфорд" до финансов министър
netinfo

Източник: БГНЕС