Новият гръцки финансов министър: Искаме да продължим преговорите
Новият гръцки финансов министър: Искаме да продължим преговорите / снимка: БГНЕС

Евклидис Цакалотос положи клетва като министър на финансите на Гърция, съобщиха осведомителните агенции. Цакалотос, който бе първи заместник-министър на външните работи, отговарящ за международните икономически връзки, е на 55 години и е възпитаник на Оксфорд. Икономист по образование, Цакалотос е смятан за по-сговорчив от предшественика си Янис Варуфакис, който днес подаде оставка.

Евклидис Цакалотос - от "Оксфорд" до финансов министър

На вчерашния референдум гърците показаха, че заслужават нещо по-добро и че няма да приемат нежизнеспособно решение, каза в първото си публично изказване новият финансов министър, предаде Франс прес. Той добави, че Гърция иска да продължи преговорите с кредиторите и смята, че "нещо може да се промени в Европа".

Цакалотос призна, че има сценична треска, след като е приел министерския пост в "не най-лекия момент за гръцката история".

Оланд и Меркел: възможност за преговори има, нека Атина направи своите предложения

От своя страна лидерите на Франция и Германия казаха на гръцкото правителство, че вратата за преговори с кредиторите продължава да е отворена, но призоваха Атина бързо да направи предложения за постигане на сделка "пари срещу реформи", съобщи Ройтерс.

"Вратата за преговори е отворена", каза президентът Франсоа Оланд на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел и прикани гръцкия премиер Алексис Ципрас бързо да направи "сериозни" предложения.

Меркел заяви, че няма условия да се обсъжда програма, в която да участва спасителният фонд на ЕС, и призова Гърция тази седмица да излезе с предложения. "Много ясно заявяваме, че вратата за преговори остава отворена и че утрешната среща на лидерите на страните от еврозоната трябва да се тълкува точно в този смисъл. В същото време обаче заявяваме, че за момента не са налице изискванията за започване на преговори за конкретна програма на Европейския стабилизационен механизъм", каза тя.

Оланд и Меркел ще продължат разговорите си за Гърция и на работната си вечеря. Двама поискаха утре спешна среща на лидерите на страните от еврозоната по гръцкия проблем.

Междувременно стана ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи в досегашните обеми спешното финансиране на търговските банки на Гърция в рамките на програмата за спешна ликвидна помощ (ЕLA).

Гръцките банки остават затворени

ЕЦБ отпуска кредити на гръцките централни банки по програмата ELA със залог гръцки държавни облигации. По данни към края на юни, обемът на кредитиране на гръцките банки от ЕЦБ по програмата ELA е достигнал около 90 милиарда евро.

Управителният съвет "днес реши да запази отпускането на спешна ликвидна помощ на гръцките банки на нивото, което бе определено на 26 юни 2015 г., след като обсъди предложение на Гръцката централна банка", се казва в съобщението на ЕЦБ.

Източник: БТА