Сирийски сайт показа как наши граничари малтретират бежанци
Сирийски сайт показа как наши граничари малтретират бежанци / снимка: БГНЕС, архив

Граничната полиция в България малтретира бежанци. Такава новина разпространи сирийска информационна агенция, съобщава bTV.

Като доказателство сайтът публикува и видеозапис, на който се вижда как униформени замахват и удрят с палките си легнали на земята имигранти.

Близо 3000 - толкова са сирийските имигранти, които към момента са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците, като този във Военна рампа. Някои от тях се оплакват, че са малтретирани от българските власти при залавянето им на границата с Турция.

Сирийският новинарски сайт разполага с кадри, за които твърди, че нехуманното отношение към бягащите от войната е дело на българската гранична полиция.

Джипът на полицаите наподобява изключително много машините, с които са оборудвани властите по границата ни. Униформите също приличат на нашите. Репортажът на сирийските журналисти разказва за начина, по който се преминава турско-българската граница. Акцентът е върху любителското видео.

С кадрите от актуалния репортаж са запознати и във Върховния комисариат за бежанците към ООН. Оттам осъждат нехуманното отношение към бягащите от войната.

Върховният комисариат за бежанците към ООН призовава властите да разследват инцидента и в случай, че се докаже участие на служител на МВР, да се потърси съответна отговорност.

От МВР на този етап не коментират видеоклипа.