БСП търси съмишленици, за да атакува законови промени пред КС
БСП търси съмишленици, за да атакува законови промени пред КС / снимка: БГНЕС
БСП търси съмишленици, за да атакува законови промени пред КС
80898
БСП търси съмишленици, за да атакува законови промени пред КС
  • БСП търси съмишленици, за да атакува законови промени пред КС

БСП ще търси подкрепа от други политически сили, за да сезират Конституционния съд във връзка със спорните текстове в Закона за здравно осигуряване, свързани с разделянето на парите за здраве на основен и допълнителен пакет. Това стана ясно от думите на председателя на партията Михаил Миков по време на пресконференция на Изпълнителното бюро.

От левицата вече изпратиха писмо до президента Росен Плевнелиев, в което се посочва, че нормативната уредба засяга основни конституционни права и е във висока степен античовешка. По повод ситуацията в Гърция, Миков коментира, че правителството трябва да излезе с ясна позиция и да обясни какви ще бъдат последиците за България.

Още по време на обсъжданията на промените в Закона за здравното осигуряване, социалистите категорично се обявиха против реформите на ресорния министър Петър Москов. След като държавният глава Росен Плевнелиев издаде указ за публикуване на законопроекта, от БСП ще търсят съмишленици, за да сезират Конституционния съд.

„Ще потърсим подкрепа за внасяне на искане до КС по Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване за разделяне на пакетите за социално значими заболявания и други, които не са социално значими, и за никого още не е ясно кои заболявания са социално значими", каза лидерът на партията Михаил Миков.

Категоричното „не", което гърците дадоха за финансовите икономии, би трябвало да породи сериозни политически изводи на европейско ниво, смята Миков. Той посочи, че управляващите също трябва да обяснят какви ще бъдат последствията за страната ни, след решенията на южната ни съседка. „Оттук насетне трябва промяна на подхода, промяна на отношението, защото очевидно отговорът на гръцките граждани би трябвало да породи много сериозни политически изводи в Европа", каза Миков. Според него правителството би трябвало много по-отговорно и ясно да погледне към предстоящите месеци - да се ангажира с отстояване на интересите на българските производители в тази ситуация на европейско равнище.

Междувременно стана ясно, от левицата не са съгласни европейските социалисти да подкрепят на очакващото се в сряда гласуване преговорните позиции за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.