Пускат новия фонтан на „Независимост” до дни (ВИДЕО)
Пускат новия фонтан на „Независимост” до дни (ВИДЕО) / снимка: Дарик Варна, архив

Новият пеещ фонтан на площад „Независимост" трябва да бъде готов до няколко дни. Това обяви пред Дарик кметът на Варна Иван Портних. В интервю за предаването „Зала Пленарна" той разкри, че в коритото на фонтана са монтирани над 30 км кабели. Изключително съвременното управление ще даде възможност шадраванът да бъде синхронизиран с мелодиите и светлините, които ще възпроизвежда.

Според Портних, след пускането на пеещия фонтан, той ще изглежда по-ефектно дори от визуализацията, която бе разпространена преди няколко месеца:

С пълната промяна на фонтана на „Независимост" приключва цикълът на възстановяване на фонтаните в града. Ремонтите по центъра обаче не са приключили окончателно. Най-вероятно компактни групи от изпълнителите ще продължат да работят и в близките месеци. Технологията предвижда префугиране на плочките два пъти през 3 месеца, обясни Портних.

Усилено се работи по обновяването на местата за игра на най-малките варненци. Около 200 детски площадки трябва бъдат готови за Деня на Варна - 15 август. Създадени са организация и график, като в момента се работи на над 100 площадки.

Предстои пълната рехабилитация на още 5 булеварда, изграждане на 16 км велоалеи и над 200 000 кв.м. тротоари, припомни Портних.

Ако се работи добре и с този темп, Община Варна ще може да получи повече от 84 милиона лева, които са гарантирани по Оперативна програма „Региони в растеж". Акцентът в усвояването им ще бъде промяна на междублоковите пространства. „Хората трябва да видят промяната пред дома си и това е нашата амбиция да се случи през следващата година", категоричен бе кметът.