Водачът на джихада си търси колективен приемник
Водачът на джихада си търси колективен приемник / ThinkStock/Getty Images

Американски разузнавания съобщиха, че лидерът на групировката "Ислямска държава" (ИД, забранена в Русия с решение на Върховния съд) Абу Бакр ал Багдади замисля кампания, целяща да делегира ред пълномощия на свои подчинени. Децентрализацията се очаква да стабилизира "халифата" дотам, че да оцелее, дори ако убият неколцина лидери от висшето звено. Според експерти, в реформата на ИД прозират поуки, взети от обезглавяването на други терористични групировки, и стремеж да се търси приемник за днешния "халиф".

Според терористите, самопровъзгласеният халиф на ИД Абу Бакр ал Багдади дели властта си с т. нар. шура - съвета, представляващ интересите на ислямската общност (умма). Досущ като в министерски кабинет, членовете на този съвет отговарят за военните действия, събирането на данъци, добива на полезни изкопаеми, религиозните ритуали и останалите нужди на групировката.

Американски и кюрдски източници разкриват, че военните командири на "халифата" също са много автономни - получават общи указания, поставят им се стратегически задачи, но могат сами да разработват тактически планове, водещи към целта. Това дава възможност да се сменят командирите без вреди за глобалната стратегия, а командната структура да се пази в тайна от редовите бойци.

Гръбнакът на ИД са бивши офицери от армията на Саддам Хюсеин и пришълци от терористичната мрежа Ал Каида в Ирак, тъй че новата групировка съчетава тактическото мислене на полевите командири с разузнавателните умения на бившите кадрови специалисти. Забелязва се и нещо като етническа сегрегация - иракчани заемат до ден-днешен висшите постове в ИД, а тунизийци и саудитци изпълняват религиозни функции.
Неназован западен дипломат обяснява в интервю за "Ню Йорк таймс", че терористите са стигнали до идеята за разпределяне на пълномощията, най-вероятно анализирайки дейността на други групировки, по-специално Ал Каида на Арабския полуостров, чиито водачи редовно бяха премахвани с въздушни удари от САЩ. "ИД си взе поука и създаде структура, способна да издържи загубата на висши лидери, защото дава самостоятелност на командирите от средното звено", заявява източникът. Разказва също, че "халифатът" подробно е проучил данните, публикувани от Едуард Сноудън. Съответно ръководството е сменило начините за свръзка - използва вече криптирани канали и куриери; пратеници стават дори съпруги на главатарите.

Макар да разполагат с обилна информация за ИД, осигурена от специалните сили на САЩ през май при акцията срещу Абу Саяф - джихадисткия "министър на петрола", западните разузнавания не могат с точност да установят колко е силна личната власт на Багдади. Някои смятат, че реалните управленски лостове са в ръцете на негови съюзници, включително неколцина офицери от Баас - бившата партия на Саддам, а самият Багдади служи за "религиозен параван", легитимиращ ИД от гледище на исляма.
"Приказките, че Багдади е марионетка, са абсолютно безпочвени", коментира за

"Независимая газета" Георгий Мирски, заслужил деец на науката на Руската федерация.
За да схванеш това, трябва да познаваш неотдавнашната история на Ирак, каза той. Мнозина офицери от армията на Саддам, разпусната от американците след нахлуването в Ирак, минаха в редиците на сунитските бойци и бяха подкрепени от Ал Каида. Генерал Дейвид Петреъс, командвал американските войски в Ирак, успя да настрои бившите офицери на Саддам против Ал Каида, защото терористите въвеждаха свои, фундаменталистки порядки, и вземаха под контрол финансовите потоци на местните племена. Тези бойци от бившия офицерски корпус, наречени "Синовете на Ирак", сключиха съюз със САЩ и започнаха успешно да воюват срещу Ал Каида. След като начело на Ирак застана Нури ал Малики, той поведе твърда антисунитска политика и тези офицери отново взеха страната на бунтовниците. И щом последните пак се завърнаха в Ирак, предвождани от Багдади, останалите там бивши офицери на Саддам с радост посрещнаха тяхната власт.

"Концепцията за "съпротива без лидер", възприета според западни аналитици от Ал Каида и други терористични обединения, удари на камък в арабския свят", заяви Мирски. Арабите искат да виждат начело някой шейх, емир, имам, султан, крал, раис (президент) - човек, на когото да вярват, да се прекланят пред него и да му се кълнат във вярност. "За тях е важно да имат фюрер - в ИД има такъв истински диктатор, човек, чиято дума е закон, и това е Багдади", добави експертът.

По думите на Мирски, "халифът" чудесно осъзнава, че рано или късно ще бъде убит, и гледа да се погрижи да има приемник. Който обаче не бива да е влиятелен, за да не посегне на властта на Багдади - и децентрализацията може би е опит да му осигури един вид колективен приемник.

Източник: БТА

Източник: БТА