Археологическият сезон в Крайморие започна
Археологическият сезон в Крайморие започна / РИМ-Бургас

Екип на Бургаския музей с ръководител Милен Николов възобнови археологическите проучвания на откритата през 2013 година богата римска вила, разположена на западния бряг на полуостров Форос край квартал Крайморие. Това лято усилията на археолозите ще са съсредоточени върху разширяване на периметъра около основната част на постройката, за да се изясни цялостния й архитектурен план.

Римската сграда е част от големия археологически комплекс на крепостта Порос, включващ крепостна стена, жилищни квартали, административни и пристанищни постройки, епископска базилика и некрополи. Построена е през първата половина на ІІІ век. До сега от нея са разкрити 4 помещения, всички от които са с хипокауст – антично отоплително съоръжение под пода на сградата, по което е циркулирал загрят въздух.

Откритата римска вила е била изключително луксозна за времето си. За това свидетелстват откритите мраморни плочки и рамки на прозорците в различни формати, както и намерените остатъци от фина външна замазка в „помпеанско червено” – цветът, с който са били покрити богатите сгради на Помпей в Италия. През тази година  спасителните археологически проучвания на Форос са финансирани изцяло от Община Бургас.