БСП избира кандидат-кмет за София между трима
БСП избира кандидат-кмет за София между трима / снимка: БГНЕС, архив

Столичните социалисти избират кандидат за кмет на София между депутата Георги Кадиев, общинския съветник Гергана Алексова и социолога и собственик на агенцията „АССА-М” Михаил Мирчев. В момента тече тайният избор, който включва и подредба на листата за общински съветници.

Останалите номинирани кандидати са си направили отвод, съобщи „Дневник”.

Социалисти са притеснени, че 8 от местата в кандидатската листа са предвидени за коалиционните партньори на БСП. Макар че те ще бъдат подредени в списъка след 9-то място, има реален шанс да излязат на предна позиция, тъй като 450 гласа ще са достатъчни за пренареждане на листата по действащия Изборен кодекс.

Георги Кадиев е предложил местата за партньорите на БСП да са три, но искането му било отхвърлено.

„Бих искал кварталите на обикновените софиянци да не са в окаяно състояние. Бих искал освен много добрите програми на Столичната община за култура, да се обърне повече внимание на народното творчество, на творчеството за деца и на паметниците, които ни обединяват”, заяви Мирчев, който е сочен за фаворит, цитиран от БГНЕС.

Искам да бъда кмет на София, защото смятам, че нещата трябва да се променят. След София следва и България. Страната е в окаяно състояние и един позитивен процес трябва да започне от столицата. Смятам, че съм човек с ресурс и затова се кандидатирам, каза още социологът.

Като цел на БСП в София Мирчев посочи увеличаването на броя на общинските съветници. Според него това е осъществимо, ако резултатът на първи тур е достатъчно добър.

Големият залог в София е, че Йорданка Фандъкова и ГЕРБ ще се опитат да спечелят на първия тур. Ако се отиде на втори тур обаче, това би било първата им катастрофа”, смята Мирчев.

Според него на пръв поглед в София много се строи и градът се разкрасява. На фона на това обаче под килима има огромни злоупотреби и машинации. „Има и хора, които се прикриват почти на бандитски принцип зад приятното лице на кмета Йорданка Фандъкова”, каза Михаил Мирчев.

Всички социологически проучвания сочат победа още на първи тур на Фандъкова. Тя е и най-одобрявания политик у нас, пак според социолозите.