Внесеният законопроект за промени в Конституцията застина, смята Михаил Миков
Внесеният законопроект за промени в Конституцията застина, смята Михаил Миков / снимка: БГНЕС, архив
Внесеният законопроект за промени в Конституцията "застина", смята Михаил Миков
81158
Внесеният законопроект за промени в Конституцията "застина", смята Михаил Миков
  • Внесеният законопроект за промени в Конституцията "застина", смята Михаил Миков

Внесеният законопроект за промени в Конституцията "застина", беше нанесен тежък удар върху парламентаризма като цяло, коментира председателят на БСП Михаил Миков в доклада си в началото на днешния пленум на БСП.

Внася се един проект, два месеца се говори по него, след това се ревизират две трети от него, не се допуска до пленарна зала, където трябва да прозвучат сериозните аргументи "за" и "против", тихо и кротко се подменя от нова инициатива, обясни Миков и посочи, че това е подход, който подравя смисъла и значението на парламентаризма и законодателната инициатива се превръща в основа на политическия пиар.

Миков отбеляза, че конституционен проект може да се внесе с 80 подписа. Събирането на 180 подписа би трябвало да ангажира тези, които са положили подписите си в евентуално гласуване и вкарване на този окастрен конституционен проект в бързо разискване през есента, макар че внасянето на проект по същество не означава подкрепа и тя се изразява само с гласуване, коментира още Миков.

„Разговорът около Конституцията ще продължи, но от него има едно тежко поражение - сериозната дискусия с аргументи в НС беше подменена от голяма брой лаически изказвания от хора, които не са прочели цялата конституция нито веднъж", коментира още председателят на БСП.

„Внушава се, че БСП била в изолация. Аз не се притеснявам никак от това, защото БСП в дискусиите, в поведението стои здраво върху конституционния законодателен процес, който трябва да утвърждаваме", подчерта още Миков.

Пред пленума той отчете, че през изминалия период БСП е успяла да внесе три искания до КС, свързани с дълга, с процедурните правила по избор на управител на БНБ и със закона за здравното осигуряване. Миков отбеляза, че заедно с други парламентарни групи БСП е внесла искане и следващия петък ще има разисквания по въпроса за демографската политика на правителството. Миков припомни още, че БСП е внесна проектопромени, свързани с диференцирано облагане на бебешките стоки.