Работници на „Напоителни системи”-Плевен загинаха при трудова злополука
Работници на „Напоителни системи”-Плевен загинаха при трудова злополука / снимка: Dariknews.bg, Плевен
Работници на „Напоителни системи”-Плевен загинаха при трудова злополука
81175
Работници на „Напоителни системи”-Плевен загинаха при трудова злополука
  • Работници на „Напоителни системи”-Плевен загинаха при трудова злополука

Двама работници на „Напоителни системи”-Плевен загинаха при трудова злополука. Инцидентът е станал в петък - 24 юли, рано сутринта на помпена станция край град Гулянци.

Директорът на Инспекцията по труда Борис Петков обясни за Дарик, че една от помпите в станцията е била на ремонт и в петък сутринта е започнал нейният монтаж. Двама от работниците са слезли в камерата с дълбочина 6 м., в която трябвало да се монтира помпата.

Помпената станция, на която е станал инцидентът се намира в местността „Карабоаз” край град Гулянци. В нея обаче имало гниещи отпадъци - тиня и водорасли, които отделят блатен газ, който е задушлив и отровен, обясни Петков.

При слизането в камерата на единия от работниците му е прилошало и е успял да излезе, но вторият пада и остава на дъното на камерата. Тогава началникът на хидротехническия район - на 29 години, който е бил там се спуска да му помогне като влиза в камерата. Той обаче също се задушава и пада.

Веднага пристига пожарен автомобил от Гулянци с кислородни апарати, но младият мъж вече е бил починал, а другия мъж - на 51 години, е бил откаран в Плевенската болница, където почива на другия ден.

Директорът на Инспекцията по труда обясни, че в момента се извършва проверка по случая, която се прави съвместно с Районно управление „Социално осигуряване”-Плевен, като се проверява и документацията относно извършените оценки за риска и предприетите мерки за недопускане на злополуки.

Загиналите мъже са от Гулянци. Служители са на „Напоителни системи” и са с трудови договори.