Превантивни мерки срещу високи температури
Превантивни мерки срещу високи температури / Дарик Сливен, Архив

Горските и полските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за екипите и техниката за пожарогасене места.

Високите температури, сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка, предупреждават от Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението – Сливен . Характерно за горските и полските пожари,  че фронтът на разпространение често променя посоката си. Поради това, за ликвидирането им се изискват значителни човешки сили и средства.

Пожарната статистика показва, че основна причина за огнените бедствия е човешката небрежност. Изсъхналите листа и треви са леснозапалими дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие като например хвърлена кибритена клечка, което допринася за бързото разпространение на огъня. Повишена пожарна опасност крие и небрежното пушене. Хвърлянето на незагасени цигари може да е пагубно за значителна част от горските и полски територии. Не изхвърляйте незагасени цигари от автомобилите, с които преминавате покрай или през горските  и полски територии.  За да опазим горите и полските територии от пожари, трябва да спазваме следните правила за безопасност:

Не палете огън в гората, освен на специално устроени и обозначени  места.
Преди да запалите огън, се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване.
Подгответе подръчни средства за гасене(тупалки) – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.
Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния.
В личните дворове палете огън само, ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода, тупалки и др.).
Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
Никога не оставайте запаления огън без наблюдение!
Не палете огън в  междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.
Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
Запаленият в сухи треви  огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, полски и горски територии.

При възникване на горски или полски пожар:

Определете посоката на вятъра и напуснете района, който ще попадне в обсега на пожара.
Съобщете за пожара на тел.112.
Ако сте блокирани от огъня, потърсете естествени препятствия - просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места. Използвайте водата, ако има наблизо река - намокрете дрехите и тялото си или се потопете в нея. Покрийте откритите части на тялото си. Пред  устата и носа си поставете намокрена кърпа или плат. Придвижвайте се приведени.
Ако горящата площ е малка, опитайте се сами да изгасите пожара, като използвате връхна дреха или сноп от набързо начупени клони, с които удряйте пламъците. Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето. Не сваляйте дрехите си - те поемат част от топлината.

При действията си изхождайте от обстоятелството, че пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и нагоре по склоновете - от ниските части към върха.

Оказвайте помощ и съдействие на гасаческите екипи при локализиране на пожарите и за евакуиране на хората от района на пожара.
Забележите ли горски или полски пожар, незабавно подайте съобщение на тел. 112!

Вашата съобразителност може да спаси човешки живот, да предотврати големи щети и да спести значителни разходи при овладяването на усложнената обстановка.