КЕВР няма да отлага повече новите цени на тока
КЕВР няма да отлага повече новите цени на тока / Thinkstock/Getty Images

Няма как новите цени на тока да бъдат отново отсрочени, както иска бизнесът. Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. По думите му няма законово основание да бъде изпълнено искането на четирите национално представени работодателски организации.

По повод среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова тази сутрин, Иванов заяви, че не му е оказван натиск за предстоящия нов ценови модел, чието отлагане беше предизвикано заради критиките на бизнеса срещу стария.

Няма законова възможност за ново отлагане на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на тока, каквото е искането на бизнеса, обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов: „Пред мен е законът, с допълнение на Закона за енергетиката, който беше публикуван в брой 48 на Държавен вестник, в което изрично е записано, че ценовият регулаторен период, който приключва на 30 юни за цените на електрическата енергия може да се удължи със срок до 1 месец, считано от датата на изтичания период, което означава до 31 юли.

Утрешните протести на работодателите и синдикатите срещу предстоящото решение на КЕВР Иванов коментира с думите: „В България съгласно Конституцията всеки има право да протестира, така че няма какво да коментирам, това е конституционно право".

Иванов не обясни на каква тема е била срещата тази сутрин с енергийния министър Теменужка Петкова. Той обаче беше категоричен, че срещата, ден преди протеста на бизнеса и синдикатите, не е била за оказване на натиск върху регулатора за неговото решение за новите цени: „Към момента върху мен не се оказва никакъв натиск. Ако някой индиректно чрез изявление пред медиите се стремят да окажат такъв натиск, тези опити са напълно безуспешни. Изпълнявам закона, така като ние сме положили клетва. Не сме подложени на никакъв натиск.

Новите цени на тока окончателно ще станат ясни на 31 юли, какви обаче ще са параметрите, още няма яснота, но по думите на Иван Иванов ще вървят надолу в сравнение с критикувания ценови модел от миналия месец.