„Заедно сме по-добри в ...училище гостува в с.Малорад
„Заедно сме по-добри в ...училище гостува в с.Малорад / Дарик Враца

Център за междуетнически диалог и толерантност " Амалипе" - гр. Велико Търново стартира Национална кампания „Заедно сме по-добри в ... училище". Целта на кампанията е да събере заедно българи и роми, които да подкрепят чрез доброволен труд училището в своето населено място, както и да споделят своите спомени от ученическите си години и мечтите си за училището на бъдещето, в което заедно учат деца от различни етноси.

В кампанията, подкрепена от вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова ще се включат известни журналисти, общественици, хора на изкуството, дипломати.

Началото беше поставено на 22 юли 2015 г. от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Малорад, обл. Враца. В двора на училището се събраха активисти от Родителския клуб и Ученическия парламент, бивши и настоящи ученици, педагогическия екип. Към тях се присъединиха и Петър Гарвански - кмет на с. Малорад, д-р Цезар Пенчев и Цено Целовски - общински съветници, както и регионалния координатор на Националната мрежа на децата - Айлин Барсанова, регионалния координатор на Център " Амалипе" - Йонка Данова.

Всички те боядисаха в пъстри цветове новите пейки за училищния двор, с които ще бъде осигурен комфорт във времето за отдих на близо 200-те възпитаници на малорадското училище. За най - малките ученици беше изграден нов пясъчник. От есента децата от първи до осми клас ще могат да се възползват и от възможността да провеждат уроци на открито на специално изградената за това беседка.

Към инициативата на Център " Амалипе" ще се присъедини и популярния водещ в БНТ Бойко Василев, който се очаква днес да посети ОУ " Св. Св. Кирил и Методий" - с. Малорад. Заедно с изп. директор на организацията Теодора Крумова и група студенти по медицина от ромски произход ще се положи доброволен труд в малорадското учиище, съобщи за Дарик Йонка Данова, регионален координатор на ЦМЕДТ „Амалите".