Над 2 460 000 българи под линията на бедността
Над 2 460 000 българи под линията на бедността / Дарик-Благоевград, архив

Около 2248 лева са необходими на едно четиричленно българско домакинство, за да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование и почивка.

Това показва изследване за издръжката на живот през второто тримесечие на годината, проведено от КНСБ.

Под линията на бедност от 295 лева живеят повече от 2 460 000 българи. През второто тримесечие на 2015 година се наблюдава ръст на цените на някои основни хранителни стоки.

По думите на Пламен Димитров работещите на минимална работна заплата нарастват спрямо съшия период на 2014 година с 2,4%.

Той уточни, че над 34% от българите живеят с общ доход на лице от домакинството под линията на бедност от 295 лева.

"Намаляват хората, които живеят с общ доход на лице от домакинството до 295 лева спрямо същия период на миналата година, но става въпрос за 2 460 000 българи. КНСБ настоява за постепенно, но трайно увеличение на минималната работна заплата всяка година, с динамика, която я приближава към 50-55-процентното съотношение спрямо средната работна заплата за страната. Ние настояваме, когато икономиката се съвзема и върви нагоре, да приближаваме към горния диапазон, в този, който коментират в момента експертите, за постановлението на Министерски съвет по повод определянето на минималната работна заплата", коментират от КНСБ.

От КНСБ настояват още през тази есен да се възстанови практиката на договаряне на препоръчителните индекси за нарастване на работните заплати по сектори, защото според Пламен Димитров това е пътят за плавно увеличаване на доходите.