Меркел започна планинската си ваканция с Южен Тирол
Меркел започна планинската си ваканция с Южен Тирол / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел започна своята годишна планинска ваканция, като посети Южен Тирол и новия музей на легендарния алпинист Райнхолд Меснер, предаде ДПА.

Сградата е по проект на родената в Ирак архитектка Заха Хадид и е разположена на 2275 метра височина в планината Кронплац, част от Доломитския масив.

Музеят бе открит миналия петък и представя голяма колекция от алпинистки принадлежности. Ангела Меркел посети музея на Меснер в понеделник, само два дни след като присъства на тържественото откриване на годишния оперен фестивал в Байройт. Тя е редовен поклонник на събитието и обикновено фестът бележи началото на годишната й ваканция, заедно със съпруга й Йоахим Зауер. След Байройт двойката обикновено изкарва една седмица в планински преходи из Южен Тирол.

70-годишният Меснер не можа да влeзе в ролята си на гид при посещението на Меркел и съпруга й, които са запалени планинари. С тази роля се зае дъщерята на Меснер Магдалена, докато баща й осъществявал поредния си преход. Той не бил предупреден навреме за височайшата визита.

Германският канцлер обикновено изкарва лятната си ваканция в Южен Тирол, а Великденските празници - на италианския остров Искиа. Първата официална работна среща на Меркел след ваканцията е предвидена за 12 август.

Източник: БТА