Средната класа във Великобритания по-често посяга към чашката
Средната класа във Великобритания по-често посяга към чашката / Thinkstock/Getty Images

Успелите и социално адаптираните британци над 50-годишна възраст се пропиват по-често от техните по-малко успели и обезпечени връстници.

Това показва изследване на британски социолози, за което писа изданието IBN Live, позовавайки се на статия в научното списание BMJ Open, където са публикувани резултатите от изследването. Социолозите нарекли необичайното иначе явление „феномен на средната класа”.

Авторите на изследването смятат, че честото посягане към чашката най-вероятно прикрива някакви социални или медицински проблеми на успели като цяло хора с високо ниво на образование и на доходи и с активен начин на живот.

Съгласно съществуващите във Великобритания норми понятието неумерена употреба на алкохол се отнася за 22-50 чашки алкохол седмично за мъжете и 15-35 за жените.

Социолозите изрично подчертават, че този феномен не е свързан с усещането на самота или депресия, но опасността от пропиване е по-голяма за мъжете, които са сами - разведени или останали без партньорка. В същото време сред жените на същата възраст, които са обременени от всекидневните грижи, заплаха от алкохолизъм е по-малка.

Любопитното е, че религиозността изобщо не влияе на чашката. Незначително е и влиянието на такива фактори като наличие на работа и важност на заемания пост.

Но пенсионираните жени са изложени по-голяма опасност от пропиване в сравнение с пенсионираните мъже.

Така или иначе и при двата пола високото ниво на образование и доброто здраве се оказват фактори, засилващи риска от пропиване.

В хода на проучването социолозите проучвали 9000 отговора на британци, съдържащи в специален доклад на English Longitudinal Survey of Ageing (ELSA).

Източник: БГНЕС