Нови специалности и нови места за първокурсници във филиала на ВТУ във Враца
Нови специалности и нови места за първокурсници във филиала на ВТУ във Враца / Дарик Враца

„За да отговори на огромния наплив от кандидат-студенти за филиала на университета в гр. Враца, ръководството на Великотърновския университет реши да увеличи местата за прием в досегашните специалности и да започне кампания за набиране на студенти в няколко нови педагогически специалности", обяви днес във Враца ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов. Новите специалности са начална училищна педагогика или предучилищна педагогика и френски език, история и английски език, история и философия, български език и география, български език и чужд (руски или френски) език, педагогика на обучението по математика и информатика.

По този начин филиалът в гр. Враца ще се превърне в основен център за подготовка на детски и начални учители, и на учители по повечето от предметите, изучавани в средния курс, за цяла Северозападна България, обясни на свой ред и проф. Стоян Буров. „Наистина малко късно предприемаме тази стъпка, но сме ново ръководство на Университета и нямахме време да планираме нещата още преди това", обясни проф. Буров.

С това университетът отговаря на увеличаващите се обществени потребности от учителски кадри, съобразява се с ограничените финансови възможности на хората в Северозападна България. Филиалът в гр. Враца е единственото легитимно университетско звено в тази част на България.

Ректорът проф.д-р Бонджолов увери, че през есента Великотърновският университет ще предприеме стъпки за акредитиране и на други професионални направления, по които да се обучават студенти в гр. Враца."какви точно специалности да разкрием зависи и от бизнеса тук, от това от какви кадри се нуждаят. Имаме нужда и от разширавяне на базата", сподели професорът и изказа надежда за разбиране и ползотворна съвместна работа с общинското ръководство.

Документите на желаещите да се запишат в новите специалности ще започнат да се приемат от утре - 30 юли до 7 август. На 8 август се предвижда тест за правописна култура по български език, за всички завършили средно образование, но не полагали матура.

Записването в новите специалности ще е на 10-11 август без класиране, а до запълване на местата. Ако останат свободни места, то през септември се предвижда нова сесия за кандидатстване и записване.

В момента във филиала във Враца се обучават около 300 студенти. Намерението на университета е броят на студентите е да достигне 500.