Твърдото гориво остава предпочитано за отопление
Твърдото гориво остава предпочитано за отопление / Дарик Враца

6681 молби вече са подадени в Дирекция „Социално подпомагане" за отпускане на помощи за отопление за следващия отоплителен сезон, съобщи директорът на РДСП - Враца Сашка Началнишка. По думите й в по-голямата си част молбите са за твърдо гориво.
Приемът им е започнал на 1 юли и ще продължи до 31 октомври. Подават се по постоянен адрес, като в тях задължително се заявява вида на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. При отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - от 1 ноември 2015 г. до 31 март 2016 г. Изплащането на целевата помощ и за новия отоплителен сезон ще се извършва на два транша - за месеците ноември и декември 2015 г. не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта, а до 31 януари 2016 г. - за месеците януари, февруари и март.

За настоящия отоплителен сезон 2015/2016 г. е изменен коригиращият коефициент, с който се намалява размерът на пенсиите - от 1,245 на 1,269. Изменението е с цел да не се допусне отпадане на пенсионери от целево енергийно подпомагане през предстоящия отоплителен сезон само поради осъвременения размер на пенсията им.

При определяне на достъп до целевата помощ за отопление, не се счита за доход трудовото възнаграждение, получено по реда на чл. 114а от Кодекса на труда и свързаните с него плащания /краткотрайна сезонна селскостопанска работа/.
Размерът на целевата помощ за отопление се определя със заповед на Министъра на труда и социалната политика. За сега няма издадена заповед. До издаването на нова заповед се определя авансов размер на помощта от предходния отоплителен сезон, който е 361 лв., уточни още Началнишка.