Съдът остави в ареста руския бизнесмен Герман Костин
Съдът остави в ареста руския бизнесмен Герман Костин / снимки: БГНЕС
Съдът остави в ареста руския бизнесмен Герман Костин
81213
Съдът остави в ареста руския бизнесмен Герман Костин
  • Съдът остави в ареста руския бизнесмен Герман Костин

Софийският градски съд остави в ареста руския бизнесмен Герман Костин. Той е обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников, който беше намерен на 23 март в куфар в езерото край софийското село Пасарел.

Четири месеца след като беше задържан Герман Костин поиска от Софийския градски съд да му определи по-лека мярка за неотклонение. Адвокатът му заяви, че доказателствата са оскъдни на този етап и по никакъв начин не доказват вината на клиента й. защитникът изтъкна и редица процесуални нарушения, както и липсата на експертизи, които са от ключова важност за делото.

Намереното ДНК на Костин по кърпата, в която е било увито тялото на малкия Никита, защитата на руснака обясни с факта, че детето е живяло в апартамента на Костин. Затова и житейски логично би било ДНК от Костин да се намира по тази кърпа.

Костин заяви в съдебната зала, че няма да се укрива от българското правосъдие и разследващите, защото съпругата и детето му са български граждани.

Разкриха убиеца на детето от куфара

Макар че според съда не съществуват преки доказателства за това Костин да е извършил убийството, то има достатъчно косвени, които обуславят това предположение, реши обаче съдебният състав.

Ако Герман Костин реши да обжалва днешното решение на съда, той може да го направи пред по-горната инстанция.

Съдът остави в ареста руския бизнесмен Герман Костин
netinfo

През март в района на село Пасарел беше намерено тяло на момче в затворен куфар. Още при първоначалния оглед бяха констатирани следи от насилие. През месец май прокуратурата задържа и обвини Герман Костин за умишленото убийство на 5-годишния Никита.

Сред доказателства, които са събрани, са записи от камерите на АПИ, които са го заснели как шофира към мястото на извършване на престъплението. Засичане на мобилния му телефон показва, че той се е намирал в района по същото време.

Руски медии: Дали намереният в куфар Никита не е бил опасен свидетел?

На 2 март в Приморско бе открито разчленено тялото на жена, за която се предполага, че е рускинята Анна Леонтиева. 20 дни по-късно бе намерен и трупът на 5-годишно дете в куфар край Пасарел. Според разследващите момченцето е русначето Никита Леонтиев, син на намерената мъртва в Приморско жена.

Герман Костин и майката на момчето са били съдружници във фирма за недвижими имоти.