Стартира кампания за борба с трафика на хора
Стартира кампания за борба с трафика на хора / www.sxc.hu

На 30 юли отбелязваме Международния ден за борба с трафика на хора. Датата е избрана през 2014 г. на 46-тата среща на Общото събрание на Комитета по социални, хуманитарни и културни въпроси към ООН. По този повод Местната комисия за борба с трафика на хора във В. Търново стартира поредица от инициативи в Центровете за работа с деца и младежи в общината.

Целта е за пореден път да се заостри вниманието на децата върху това престъпление, да се повиши чувствителността им и да се формират умения за справяне в рискови ситуации. Първата среща е днес с децата от центровете в Арбанаси, Малки чифлик и Шереметя, където освен дискусия по темата, те ще имат възможност да гледат филма „Червено като червило и като кръв“, както и да оставят своите сини сърца с послания в подкрепа жертвите на трафик. Идеята е подобни мероприятия да се проведат във всички центрове за работа с деца до средата на месец август.

Трафикът на хора, наричан още "съвременна форма на робството", е грубо нарушение на правата на човека. Престъплението засяга жени, мъже, момичета и момчета от всички националности, като от понесените тежки вреди жертвите страдат през целия си живот. За повишаване чувствителността и съпричастността към жертвите на трафика на хора, ООН провежда в световен мащаб инициативата Blue Heart Campaign (Кампания "Синьо сърце").