БСП ще подкрепи проф.Клисарова за кмет, Гуцанов повежда листата за общински съветници
БСП ще подкрепи проф.Клисарова за кмет, Гуцанов повежда листата за общински съветници / снимка: БСП Варна, архив

БСП - Варна застава зад независимата кандидатура на проф. д-р Анелия Клисарова за кмет на града. Това решиха с мнозинство делегатите на градската конференция на партията късно снощи.

„Смятам, че в момента Варна има нужда от надпартиен кмет, от личност, която може да обединени както хората, така и гражданските и неправителствените организации и политическите партии", коментира избора лидерът на БСП - Варна Борислав Гуцанов, който беше с най-много номинации да влезе в кметската надпревара.

На конференцията бяха утвърдени и кандидатите за районни кметове. В район „Приморски" БСП ще подкрепи независимата кандидатура на Пламен Градинаров, който вече управлява най-големия район в страната два мандата. В „Младост" от името на БСП в надпреварата влиза Йорданка Юнакова, директор на СОУ „Гео Милев" и два мандата кмет на района. В централния район „Одесос" конференцията утвърди кандидатурата на Алекси Алексиев, депутата от 42-то Народно събрание и дългогодишен директор на дирекция в общинската администрация на града. В южния район „Аспарухово" БСП дава подкрепата си на Мартин Златев, бизнесмен, собственик на „Аспарухово нет". Досегашният кмет на „Владислав Варненчик" Неделчо Михайлов е кандидатът, зад когото варненските социалисти застават.

БСП-Варна ще се яви на местните избори с напълно нова листа за общински съветници. Сред утвърдените имена в списъка са Христо Боев - адвокат, председател на БСП - „Одесос", Светлана Такева - общински съветник и лидер на младежката организация на партията във Варна, Павел Раличков, карго мениджър в авиокомпания, зам.-председател на младежката организация, Милена Георгиева - зам.-председател на организацията в „Аспарухово", експерт в районната администрация там. Сред останалите утвърдени кандидати за местния парламент са още Мария Тодорова - юрист, която вече е била общински съветник от БСП, Галин Трифонов - управител на автосервиз, председател на БСП Аспарухово, Ирена Георгиева, която работи в Агенцията за безопасност на храните, председател на червената организация в „Младост", Пламен Янаков - председател на Съвета на съдебните заседатели в Окръжен съд Варна и зам.-председател на БСП - „Приморски". В листата до 50- място, наред с вече утвърдили се имена в партията, има още млади и нови лица.

С пълно мнозинство за водач на партийната листа беше определен председателят на Градския съвет на БСП Борислав Гуцанов, който е бил два мандата председател на Общински съвет - Варна. Гуцанов беше и председател, а сега е почетен член, на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в България.

Конференцията гласува още и модел на листата. Според вота в нея ще има до 20 процента представители на гражданската квота, 65 на сто ще бъде обновлението, 25 процента от местата ще са за млади хора до 35 години, съотношението мъже-жени ще е 60-40. Окончателният вариант на листата за общински съветници, както и програмата за управление 2015-2019 г., с който БСП ще се яви на изборите, ще бъде утвърден с решение на Градския съвет на БСП.