Белият дом гледа петиция за екстрадиране на зъболекаря, убил лъва Сесил
Белият дом гледа петиция за екстрадиране на зъболекаря, убил лъва Сесил / Guliver/Getty Images

Американският зъболекар, убил лъва Сесил преди месец в Зимбабве, е платил за незаконен лов и трябва да бъде екстрадиран в южноафриканската страна, за да бъде съден, заяви зимбабвийският министър на околната среда Опах Мучингури, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция Мучингури нарече 55-годишния Уолтър Палмър "чуждестранен бракониер" и съобщи, че главният прокурор на Зимбабве е започнал процедурата по екстрадирането му от САЩ.

"Обръщаме се към компетентните власти за екстрадицията му в Зимбабве, за да му се потърси отговорност за неговите незаконни действия", каза тя.

Палмър се разкая, че е убил 13-годишния хищник, любимец на чуждестранните туристи и обект на изследване на университета в Оксфорд. Той обаче заяви, че бил наел професионални водачи и че е имал необходимите разрешителни за лов. Мучингури заяви също, че използването от Палмър на арбалет срещу лъва - който, както се твърди, е бил подмамен да излезе извън Националния парк Хуанге, преди да бъде застрелян, е в нарушение на правилата за лов в Зимбабве.

Палмър, който цял живот е бил ловец на едър дивеч, е успял да се върне в САЩ, преди да се разрази полемиката за смъртта на Сесил. "Беше твърде късно да се арестува чуждестранният бракониер, защото вече си беше заминал", каза Мучингури.

В САЩ убийството предизвика възмущение в социалните мрежи срещу Палмър. Белият дом съобщи вчера, че ще разгледа петиция с над 100 хиляди подписа, настояваща за екстрадирането му в Зимбабве, за да бъде съден.

Президентският говорител Джон Ърнест каза, че е работа на министерството на правосъдието да даде отговор по искане за екстрадиция.

Случаят с убития за ловен трофей зимбабвийски лъв Сесил от американски ловец - зъболекаря Уолтър Палмър от Минеаполис, щата Минесота, се разследва от властите в Зимбабве и от Агенцията на САЩ за риболова и дивата природа.

Източник: БТА