Северна Корея обвини канадски пастор в подривен заговор
Северна Корея обвини канадски пастор в подривен заговор / БГНЕС

Канадски пастор от южнокорейски произход, задържан в Северна Корея, е признал за готвен "подривен заговор" срещу режима, информира ДПА, позовавайки се на местни.

Хиеон Су-лим от Корейската презвитарианска църква край Торонто е отишъл в Северна Корея на хуманитарна мисия, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, като цитира севернокорейската Корейска централна телеграфна агенция /КЦТА/.

"Той злостно е накърнявал достойнството на върховното ръководство и на социалната система на Корейската народнодемократична република /КНДР/ и е прибегнал до подривен заговор и дейност в злонамерен опит да създаде религиозна държава в КНДР, докато я е посещавал често под прикритието на хуманитарна помощ и безплатни дарения през последните 18 години", посочва КЦТА.

В съобщението Хиеон е обвинен че е "слуга на американските империалисти и на марионетна южнокорейска организация".

Както се съобщава, пасторът е признал, че е чел "доклад за случващото се в Северна Корея пред десетки хиляди южнокорейци и корейци, живеещи зад граница, по време на неделни проповеди и на проповеднически обиколки в над 20 страни, включително Канада, САЩ, Южна Корея, Япония и Бразилия".

Източник: БТА