Изпратените от Фила данни изумяват учените
Изпратените от Фила данни изумяват учените / Guliver/Getty Images

Спускаемият апарат "Фила" направи историческо кацане на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко на 12 ноември миналата година. Маневрата обаче се осъществи с отклонение от зададената траектория. В резултат модулът се оказа в сенчеста зона и не можа да зареди слънчевите си батерии. Понастоящем "Фила" "не отговаря", но събраните от спускаемия апарат "безпрецедентни" данни изумяват учените, съобщават световните информационни агенции.

Анализ на данните, публикуван в сп. "Сайънс", потвърждава теорията, че кометите могат да функционират като космически лаборатории, в които се свързват някои от съществените за живота елементи.

Спускаемият апарат "Фила" е използвал два отделни инструмента, за да "души" за молекули по време на кацането си на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.

Анализът на данните, отнел няколко месеца на учените, разкрива най-малко 16 органични съединения. Четири от тях, сред които ацетон, досега не са откривани на комета.

"Кометите са заредени с целия суров материал като вода, въглероден диоксид, метан, амоняк, необходим за свързване в по-сложни органични молекули", казва Марк Маккогрийн от Европейската космическа агенция (ЕКА). За учените засега остава неясно дали откритите на 67Р/Чурюмов-Герасименко сложни молекули са се образували по време на ранната Слънчева система и са се интегрирали в кометата, или по-късно са се формирали "на място".

СНИМКИ: Приключенията на Фила

"Какъвто и да е случаят, кометите са подходящо място за откриване на градивните елементи за молекули, от които впоследствие може да се зароди живот", допълва специалистът, който не е пряко свързан с проучването. Той отхвърля скорошните спекулации, че е открито доказателство за живот на комета. Маккогрийн обаче обяснява, че откритите пребиотични съединения могат да влязат в състава на още по-сложни молекули, като например аминокиселини.

Фундаменталните за живите организми протеини са изградени от дълги вериги аминокиселини. Дори най-простата аминокиселина - глицин, е открита в материал, получен от опашката на комета в мисията "Стардъст" на НАСА преди няколко години.

Макар учените, анализиращи данните от "Фила", все още да не са открили никакви аминокиселини, това не означава, че те не са там. Поради факта, че спускаемият апарат осъществи научни експерименти в рамките на едва 60 часа, преди батериите му да се изтощят, специалистите не успяха да извършат някои от изследванията, на които се надяваха.

През юни "Фила" се събуди от хибернация, но от германския авиокосмически център (DLR), който обслужва спускаемия апарат, не успяха да осъществят трайна връзка, необходима за подновяването на научните експерименти. Въпреки всичко учените се надяват, че това ще стане възможно в по-нататъшния път към Слънцето на "Фила" и орбитиращия около кометата кораб-майка "Розета" на ЕКА.

Следващото важно събитие в мисията се очаква на 13 август, когато кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко ще се приближи максимално до Слънцето в точка, известна като перихелий.

Освен откритията за химическия състав на 67Р/Чурюмов-Герасименко, анализът на учените разкрива нови детайли за температурата, скалистия й терен и неочаквано твърдата й повърхност - информация, която може да се окаже ключова за бъдещи кометни мисии.

Източник: БТА