Вулкан изригна на острова, където откриха отломка от Боинг 777
Вулкан изригна на острова, където откриха отломка от Боинг 777 / БГНЕС

Вулкан изригна на остров Реюнион в Индийския океан, където беше открита отломка от самолет - най-вероятно изчезналия преди повече от година Боинг 777 на авиокомпанията Малейжа еърлайнс, пътуващ от Куала Лумпур за Пекин.

След нощната сеизмична активност вулканът Питон-де-ла-Фурнез в центъра на острова изригна тази сутрин, съобщиха местните власти.

Френски вертолети кръжат около острова, където бе намерена отломката, която вероятно е подвижна част от самолетно крило, наречена елерон. Търсят се други останки от самолета.

Частта от крилото, намерена край острова, ще бъде изпратена до континентална Франция в събота сутринта, за да бъде изследвана. Частта ще бъде изпратена с полет от острова в 21:15 местно време (19:15 GMT) тази вечер и ще пристигне на парижкото летище "Орли" в 06:20 часа (04 :20 GMT).

След това тя ще бъде транспортиран до южния град Тулуза, където ще бъде изследвана от експерти с надеждата да бъде потвърдено, че е от изчезналия преди година самолет.

Властите предупредиха, че една малка част от самолет е малко вероятно да изясни напълно една от най-големите авиационни загадки.

Изчезването на "Боинг 777" на малайзийските авиолинии на 8 март 2014 г., който изпълняваше полет МН370 от Куала Лумпур за Пекин, остава една от най-големите мистерии в историята на гражданската авиация.

В самолета имаше 239 пътници и екипаж, повечето от които бяха китайци.

Източник: БГНЕС, БТА