Бургас пионер с въвеждането на задължителния английски в детските градини
Бургас пионер с въвеждането на задължителния английски в детските градини / netinfo

С въвеждането от тази година на задължителен английски език в детските градини, Бургас е пионер в страната, каза за Дарик Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образованието. Още от 15 септември 5 и 6-годишните жители на общината ще учат в забавачницата езикът на бизнеса, по холендски модел. Първоначално ще бъдат назначени девет преподаватели, които ще работят по утвърдена от МОН учебна програма. Община Бургас ще поеме безплатното обучение в детските гридини на западен език. През следващата година пък тези образователни промени ще наложат адължителното изучаване на английски и в първи клас. 
Целта е да могат по-лесно и по-бързо да усвояват успоредно с родния си език, втори, а по този начин вече в училище ще могат да надграждат базовите си знания. Така ще се повиши качеството на знанията, което пък ще доведе в бъдеще до възможност да предложим на IT пазара по-качествени кадри, предвид че английския е комунален език.
Холандският метод на обучение за най-малките обаче ще претърпи развитие и в гимназиите, които с промените в Закона ще увеличат щата и паралелките си. Обмислят се варианти и за развитие на паралелки с изучаване на китайски и японски език. Те обаче ще са предимно за ученици с перфектно овладян английски език.