Бузлуджа 2015: Никой не може да бъде оставен сам
Бузлуджа 2015: Никой не може да бъде оставен сам / снимки: БГНЕС
Бузлуджа 2015: Никой не може да бъде оставен сам
81245
Бузлуджа 2015: Никой не може да бъде оставен сам
  • Бузлуджа 2015: Никой не може да бъде оставен сам

БСП е единствената европейска алтернатива на това управление. Управление на сделката, създадено да консумира власт, не да решава проблемите на хората. Това заяви в политическото си слово от Историческа поляна на връх Бузлуджа, председателят на партията на европейските социалисти - ПЕС Сергей Станишев.

Заедно с председателя на БСП, членове на НС на партията, народни представители, кандидати за кметове на Левицата и новоприети млади социалисти, приветстваха от трибуната на върха над 40-те хиляди симпатизанти и членове на социалистическата партия в България. Тазгодишният традиционен събор на социалистите, беляза 124-ата година от създаването на социалистическата партия и премина под мотото: „За хората! Справедливост! Солидарност!”.

В силната си емоционална реч Сергей Станишев благодари на всички редови социалисти „за битките, които изнасяте заради нас”. „Нашето послание е просто и ясно”, каза той. „Никой не може да бъде оставен сам. Никой не може да бъде изхвърлен от лодката. Всеки един е важен”, заяви лидерът на ПЕС пред екзалтираното множество.

В речта си Станишев оприличи България на „изсъхнало дърво, което се свива от центъра към периферията”, като посочи най-важната задача пред партията за предстоящия местен вот: „кампания от човек на човек, от град на град и село на село” и най-важната цел: да се върне вярата на хората и „отръскат от блатото, в което са ги натикали”.

50 000 са участвали в честването на Бузлуджа

Пред хилядите съборяни на Бузлуджа лидерът на европейските социалисти призна, че „Европа днес боледува, а прекрасната идея на ЕС да живеем в солидарност, е разклатена”.

„ЕС не вдъхновява много хора”, каза председателят на ПЕС, според който мисията на социалистите в Европа е да я променят и върнат социалния й облик. „Това става само със силни социални политики”, подчерта Станишев.

Бузлуджа 2015 Никой не може да бъде оставен сам
netinfo

От трибуната на Историческа поляна 88-годишният общественик и юрист проф. Велко Вълканов, който е един от тазгодишните лауреати на наградата за политическа журналистика и публицистика на НС на БСП, размаха пръст и предупреди БСП, че „няма право на повече грешки”.

„Всяка следваща може да е съдбоносна за страната”, е тезата на професора.

Пред събралите се симпатизанти и привърженици на лявата идея председателят на БСП Михаил Миков призна, че партията е изминала труден път и през последната една година има най-ниския от 25 години преход резултат.

„Да си го кажем ясно и отговорно”, призова Миков. Според него днес партията излиза с гордо вдигната глава след тази година и „от утре започва поход към местните избори”. Според лидера на БСП те ще са трудни, заради факта, че „десницата не пести нищо, за да има гласове”.

Бузлуджа 2015 Никой не може да бъде оставен сам
netinfo

Сред емблемите и на тазгодишния събор на Бузлуджа бе най-старият социалист в Европа - 105-годишният Асен Костов, от село Косово, Кюстендилско. Най- дълголетният социалист се качва за първи път на Бузлуджа през 1928 г. и е верен на партията вече 85 години.

На Бузлуджа за първи път се качи и 4-месечната Стефания, дъщеря на зам.-министъра на земеделието в кабинета „Орешарски” и бивш лидер на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев.