Една година от водния ад в Мизия
Една година от водния ад в Мизия / снимка: БГНЕС, архив

На 2 август се навършва една година от наводнението в Мизия, когато придошлите води от няколко микроязовира и река Скът заляха града.

Двама души загинаха, а домовете на над 1200 души бяха наводнени и хората бяха евакуирани. На места водата в града достигаше 3 метра. Близо 700 къщи пострадаха сериозно, а 103 постройки се срутиха или трябваше да бъдат съборени.

Голяма част от пострадалите къщи и днес остават негодни за живеене.

ГАЛЕРИЯ: Спомен за водния ад в Мизия

Страх, болка и гняв са основните чувства в сърцата на хората от Мизия година след потопа. „Хората загубиха в това унищожително бедствие не само домовете си, но и усещането си за живот", коментира кореспондентът на Нова телевизия Румяна Попова, която предаваше на живо в първите часове от водния ад през 2014-а.

За 12 месеца хората попадат в няколко от кръговете на ада. Първият - живот между руини, в които ровят с надежда да намерят и да съберат парченцата от разпиления си живот, а това е болка без надежда за изцеление.

Една година от водния ад в Мизия
netinfo

„Нямам никаква надежда! Просто не ми се живее. Не мога да се примиря. Не мога. Скачам и сънувам води. Аз няма да се отърва от тези води", казва Марушка от Мизия.

Вторият кръг на ада - живот във фургон при над 40 градуса жега. Затова там останали малцина. А след водата - дори живот без вода, защото ден има на чешмата, два - няма.

Водата напълно унищожила животът и на тримата инвалиди - майка, баща и син. Във влагата се топят и техните надежди.

„Досега щом една година е минало и нищо няма промяна, не вярвам", казва Васко от Мизия.

Една година от водния ад в Мизия
netinfo

"Изживяхме пълен ад. При две къщи, едната се срина, а другата подлежи на пълен ремонт. Тази пролет възстановихме две стаи, колкото да можем да си посрещнем внуците, когато дойдат. Сега живеем в Шумен, защото няма къде да живеем. Вътре е влага и мирише", разказва една от потърпевшите. Тя обаче е категорична - няма да отиде да живее във фургон.

Експертиза: Няма виновни за Мизия, потопът бил неизбежен

Година след бедствието виновни няма. През месец май излезе съдебно-техническа експертиза за бедствието, според която причина са поройните валежи, паднали в района, а не лошото управление на водоемите. Въпреки експертизите никой от Мизия на вярва, че това е причината за водния ад, който преживяха на 2 август 2014 година.

Една година от водния ад в Мизия
netinfo

Източник: Novanews.bg