ВНИМАНИЕ: Нова организация на движението в центъра от четвъртък, 6 август
ВНИМАНИЕ: Нова организация на движението в центъра от четвъртък, 6 август / netinfo

Нова организация на движението в централната част на Разград въвежда община Разград от четвъртък, 6 август – съобщиха кметът на града Денчо Бояджиев и експертът по транспорт Йордан Димитров. Промените са налагат във връзка с изграждането на кръговото кръстовище по проекта „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната градска част на Разград“. Строителните дейности ще продължат до един месец - уверили от консорциум „Разградски строител“, които са изпълнители на проекта. Кметската заповед за временната организация на движението важи до 4 септември.

Според нея в този период се забранява движението на пътни превозни средства в два участъка: по бул. „България“ от кръстовището с ул. „Бузлуджа“ до кръстовището с ул. „Кирил и Методий“ и с ул. „Стефан Караджа“, както и по ул. „Паркова“ от кръстовището й с ул. „Кирил и Методий“ до кръстовището на южното платно на бул. „Бели Лом“. Колите, пътуващи откъм автогара Разград, ще могат да влязат в централната част на града след десен завой на пресечката на бул. „България“ с ул. „Бузлуджа“ – зад прокуратурата, след това излизат на бул. „Бели Лом“ и продължат по нея или на моста Панчоолу да излязат на ул. „Паркова“ и после ул. „Дунав“. През периода на изграждане на кръговото кръстовище се отваря за двупосочно движение ул. „Кирил и Методий“ – от кръстовището й с ул. „Васил Левски“ до кръстовището с ул. „Иван Вазов“, а паркирането в този участък, включително пред съда, се забранява. Още от автогарата пък за тежкотоварните автомобили ще има знак за отклонение и забрана за преминаване през централната част на града, те ще трябва да минават по бул. „Априлско въстание“.

Кръговото съоръжение ще свързва бул. „България“ с улиците „Стефан Караджа“ и „Кирил и Методий“ – обясни кметът. То няма да е голямо, ще има остров с радиус на вписания кръг 15,94 м. и диаметър 31,88 м., радиус на централния остров – 8,94 м., диаметър – 17,88 м. Пътното платно между кръга е останалите участъци ще е с ширина 7 м. и две ленти за движение, предимство ще имат колите, вече влезли в кръговото. Реално съоръжението ще има заобляния на две пространства -. В началото на бул. „България“ и в зелената площ пред „Райфайзен банк“, с диагонал ще се оформи завоят в дясна посока за влизане в кръговото.

То ще е добро решение  на получаваните в пикови часове опашки, ще отпуши тапата с ул. „Стефан Караджа“ и ще облекчи движението по ул. „Н.Й.Вапцаров“ – обясни Бояджиев.

За временната организация ще се постави сигнализация, ще се премахнат и пътните знаци, които няма да важат в този период. Ангажименти към въвеждането на новите правила имат от Пътна полиция, ОП“Ремонтстрой“, както и ръководителите на проекта за ремонт на центъра.

Кметът обяви, че чрез медиите местната управа се извинява на гражданите за неудобството през следващия месец, но увери, че това ще е последното неудобство, свързано с реализацията на проекта „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната градска част на Разград“.

Вижте кметската заповед за въвеждане на временна организация на движението ето тук.