Огромни сметки за вода шокираха жителите на Видинско, съобщава Нова телевизия. Противно на всякаква логика, водомерите показали, че през зимния период домакинствата използват десет пъти повече вода.

"Написаха ми 400 кубика вода, пък аз откъде да дам пари за тях. Аз не живея там", споделя Теменужка Любенова.

Проблемът на баба Теменужка е проблем на почти всичките й съселяни. Всички те са зазимили чешмите още през октомври. Шест месеца по-късно са шокирани от голямата разлика в сметките.

Хората от Винарово са недоволни не само от фрапиращите сметки, но и от отношението на инкасаторите.

"Проблемът е, че ние работим само с измервателни уреди - в случая това са водомери. Ако има съмнение, се праща на проверка", коментира шефът на ВИК-Брегово Володя Удроев.

"Търсят ми 837 лева. Той ми казва, че водомерът е изправен. За цялата година имах 47 кубика, а сега за нула време изкарват 460 кубика", казава Петко Димитров, като допълва, че на месец обикновено плаща по 8-9 лева.

Според жителите на селото проблемът е в течовете, които са възникнали след подмяната на канализацията във Винарово и околността през ноември. При тази подмяна тръбите поетапно са сменяни. Имало е теч, имало е и въздух, който е нахлувал във водомерите. Всичко това обаче е за сметка на хората, а не за ВИК.

Самите инкасатори признават, че това е причината за високите сметки. Признават също, че водомерите могат да дадат грешни показания. Само че не официално, а пред скрита камера и подставено лице.

Винарово не е единственото село в района с фрапиращи сметки за вода. На домакинство в околно село за зимен период са отчетени 4000 кубика вода, като в същото време 3700 кубика е водата на цялото село за година.

Източник: Novanews.bg